költségvetés;átcsoportosítás;

Az Orbán-kormány 51 milliárd forintot vett ki a központi tartalékból, egyházi működésre és a Hungaroringre is jutott belőle

Ezen túl a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 2,2 milliárd forintot átadnak az Építési és Közlekedési Minisztériumnak az oda tartozó cégek tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadásokra.

A kormány kedd este közzétett határozata szerint a központi tartalékból kivettek 51 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu.

Az ebből kiosztott legnagyobb tételek a következők:

  • gazdaságfejlesztési feladatokra, ezen belül a gazdasági ellenálló képesség fejlesztése és ipari alkalmazott technológiák bevezetésére 27 milliárd, 

  • a Hungaroringre 10 milliárd,

  • egyházi működési, program és fejlesztési támogatásokra 7 milliárd,

  • az Igazságügyi Minisztérium dologi kiadásaira 3,2 milliárd forint.

A Központi Maradványelszámolási Alapból 6,5 milliárd forintot vett ki a kormány, ebből a Belügyminisztériumhoz tartozó vízügyi igazgatóságok kapnak beruházásokra 2 milliárdot, a Pénzügyminisztérium pedig dologi kiadásokra 3,7 milliárdot. A költségvetési átcsoportosítás során a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 2,2 milliárd forintot átadnak az Építési és Közlekedési Minisztériumnak az oda tartozó cégek tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadásokra.

Ismét a rezsivédelmi alapból kap pénzt az Energiaügyi Minisztérium, az alap „lakossági rezsivédelem” című rovatából 17 milliárdot vettek el a villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás ellentételezésére, a versenyszektor támogatására szánt részből pedig 4,1 milliárdot az ipari fogyasztók veszélyhelyzeti rezsitámogatásával összefüggő kiadásokra.