Magyar Honvédség;költségvetés;Magyar Közlöny;átcsoportosítás;köznevelés;Miniszterelnöki Kabinetiroda;

2023-09-29 12:35:00

A közneveléstől és a honvédségtől elvon, kormányzati kommunikációra és a Nemzeti Filmintézetre viszont pénzt ad az Orbán-kormány

Csaknem 40 milliárd forintnyi átcsoportosítást hajtanak végre az idei költségvetésben.

Jelentős összegű költségvetési átcsoportosításról jelent meg kormányhatározat a csütörtök esti Magyar Közlönyben: összesen csaknem 40 milliárd forintot tesz a kormány a költségvetés egyik zsebéből a másikba – vette észre a hvg.hu.

A dokumentum szerint 33,9 milliárd forint összegben a rendkívüli kormányzati intézkedések központi tartalékát csapolja meg a kabinet, amely a legtöbb pénzt a közlekedési közszolgáltatások szinten tartására irányítja át a következőképpen:

A portál szerint kiderült az is, hogy a gazdaságfejlesztési tárcának is jut 2,6 milliárd forint körüli összeg gazdaságfejlesztési programokra, továbbá az agrártárcának a nemzeti agrártámogatások kifizetésére 2,7 milliárdos összeg. Jelentős pluszpénzhez jut a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is, amely közel 3,4 milliárdot kap „kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra”.

De 600 millió forintot költhetnek „Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra” is.

Ennek a pénznek a másik része, 980 millió forint kerül át „vasúti fejlesztések” címszóval Lázár János tárcájához.

Kevesebb jut más területekre is, hiszen

Az állami közútfejlesztési beruházásoktól lehúzott újabb 1,9 milliárd forint egy jelentős része, több, mint 1 milliárd forint a Nemzeti Filmintézet Zrt. soron kívüli támogatására megy el. Valamivel kevesebbet, 920 millió forintot pedig „kulturális értékmegőrző beruházásokra” kap szintén Lázár János tárcája, az Építési és Beruházási Minisztérium.