roma;Országos Roma Önkormányzat;Sztojka Attila;szuverenitásvédelmi törvény;Cigány Közösségek Szövetsége;

A kormánybiztos és köre felé gurulnak közpénzmilliók a roma választás előtt

A Belügyminisztérium főigazgatósága által kiírt pályázaton nagyrészt olyan szervezetek nyertek, amelyek Sztojka Attila kormánybiztoshoz kötődnek – állítja az ORÖ volt képviselője.

A belügyi tárcához tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) tavaly októberben hirdetett pályázatot roma szervezeteknek „régiós hálózatosodás kialakítására”. Elvárás volt, hogy a nyertesek vegyék fel a kapcsolatot az adott régióban működő civil szervezetekkel, alakítsanak ki velük „kommunikációs csatornákat”, a támogatási időszak alatt tartsanak havonta legalább egy szakmai műhelyt, illetve szakmai napot, gyűjtsék össze és a hálózaton belül osszák meg a „jó gyakorlatokat”.

A pályázaton összesen 19 szervezet nyert:

mindegyik egyformán 7,5-7,5 millió forintot kapott. 

Buczó Csanád, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt képviselője abból a szempontból vizsgálta a sikeres pályázókat, hogy kapcsolatba hozhatók-e a Cigány Közösségek Szövetségével (CiKöSz). A gyűjtőszervezetként működő CiKöSz elnöke Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselő, romaügyi kormánybiztos. A szövetség arra készül, hogy a júniusi nemzetiségi választásokon többséget szerez majd az ORÖ-ben.

Buczó Csanád közlése szerint a győztes pályázók között hat olyan van, amely nem kötődik, vagy amelyről nem tudja bizonyítani, hogy kötődik a Sztojka Attila-féle szövetséghez. További hat azonban – ahogyan arról a bírósági nyilvántartás tanúskodik – konkrétan a CiKöSz alapítója. A fennmaradó hét szervezetről Buczó Csanád állítja: bizonyítani tudja, hogy a CiKöSz szövetségese. Ez azt jelenti, a roma „hálózatosodási” pályázaton nyertes 19 szervezet kétharmada a CiKöSz alapító tagszervezete, vagy pedig annak szövetségese.

A szóban forgó 13 szervezet összesen közel 100 millió forinthoz jutott ebből a forrásból.

Sztojka Attila is támogatta az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvényt, amely a kormány indoklása szerint a külföldi támogatások esetében a „választói akarat tiltott befolyásolását” akarja megakadályozni – hívta fel a figyelmet Buczó Csanád. Úgy tűnik – jegyezte meg –,

a romaügyi kormánybiztos akkor már nem annyira szégyenlős, amikor az a kérdés, hogy milyen mértékű pályázati forrásokat kapnak az általa elnökölt CiKöSz szervezetei és szövetségesei. 

Buczó Csanád a parlamenti mandátumával összeférhetetlennek tartja Sztojka Attila tevékenységét.

A cikkünkben szereplő pályázat nem tévesztendő össze azzal a másik, szintén tavaly ősszel kiírt TEF-es pályázattal, amelynek forrásaiból – mint arról a Népszava hírt adott – több helyen ciköszös kampányrendezvénynek is beillő disznóvágásokat rendeztek roma szervezetek és nemzetiségi önkormányzatok.

Ha már itt tartunk: a TEF a közelmúltban újabb pályázatokat hirdetett meg egyebek között roma szervezetek működésére és kulturális programok támogatására. Az ORÖ elnöki feladatait ellátó Lakatos Oszkár lapunknak elmondta, hogy az Országos Roma Önkormányzat delegáltjai nem fognak részt venni a pályázatokat elbíráló testületekben. Kijelentette: „nem vagyunk hajlandók asszisztálni a júdáspénzek kiosztásához”.