Egyiptom;Mexikó;Egyesült Államok;Joe Biden;

Joe Biden arról beszélt, hogy bár idős, tudja, mi a fenét csinál, aztán összekeverte az egyiptomi és a mexikói elnököt

A hibát akkor vétette, amikor felidézte, Abdel-Fattáh esz-Szíszi eleinte nem akarta megnyitni a kaput a humanitárius szállítmányok előtt.

Újabb kínos hibát vétett Joe Biden amerikai elnök, amikor sajtótájékoztatóján tévesen Mexikó vezetőjének nevezte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt – derül ki a The Guardian videójából.

Joe Biden ráadásul arra a különleges ügyvédi jelentésre is reagált beszédében, melyben éppen arról volt szó, hogy az amerikai elnök minősített dokumentumokat tarthatott az otthonában, a memóriája pedig „erősen korlátozott”.

Mint megírtuk, az amerikai elnök túlzásnak nevezte a Gázai övezetben végrehajtott katonai offenzívát és tűzszünetet sürgetve közölte, meg kell állítani az ártatlan emberek tömeges halálával járó akciókat. A videóból azonban kiderült, hogy az amerikai elnök azt is kijelentette,

„azt hiszem, hogy – mint tudják – kezdetben Mexikó elnöke, Szíszi nem akarta megnyitni a kaput, hogy bejuthassanak humanitárius anyagok”.

Ezt megelőzően pedig arról beszélt, a memóriája rendben van, ő maga pedig jó szándékú, és idős, de tudja, hogy mi a fenét csinál.

A 81 esztendős amerikai elnöknek nem ez volt az első ehhez hasonló elszólása: tavaly nyáron Vlagyimir Putyinról azt mondta, el fogja veszíteni az iraki háborút, korábban pedig elfelejtette az ausztrál kormányfő nevét. Az ukrajnai háború kapcsán már fogalmazott úgy is, hogy az orosz elnök körbeveheti tankokkal Kijevet, de „soha nem fogja elnyerni az iráni nép szívét és lelkét”. Egy fegyvertartásról szóló beszédét pedig úgy zárta, Isten óvja a királynőt – az továbbra sem világos, ekkor mire is gondolhatott.