NATO;Egyesült Államok;republikánusok;Donald Trump;

„Hülyeséget beszélt” - Párttársai felháborodtak Trump azon kiszólásán, amiben Oroszországot támadásra bíztatta egyes NATO-tagok ellen

Washington régóta kifogásolja, hogy a tagországok nem költenek eleget védelmükre. 

Több republikánus politikus is bírálta Donald Trumpot, amiért azt mondta, nem védené meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) azon tagjait, amelyek nem költenek eleget védelmi kiadásokra - írja a Reuters.

A korábbi elnök szombaton, egy dél-karolinai nagygyűlésen azt mondta, nem csak hogy nem nyújtana védelmet ezen országoknak, de egyenesen bátorította Oroszországot egy támadásra. Meg kell fizetniük - címezte mondandóját egy általa meg nem nevezett vezetőnek. 

A Fehér Ház megdöbbenésének adott hangot és más nyugati vezetők szintén kifogásolták Trump szavait. A politikus egyébként egy régóta fennálló problémára utalt a maga stílusában: a NATO 31 tagja közül sokan nem költik a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát védelmi célokra. Ezt Washington már jó ideje szóvá teszi. Mindösszesen 11 tagállam van, amely teljesíti ezt a szintet. 

Trump egyetlen republikánus kihívója azt mondta, az utolsó dolog, amit valaha tennie kellene az Egyesült Államoknak, hogy Oroszország oldalára áll. „Egy olyan ember oldalára, aki elindult és megszállt egy országot, és félmillió ember halt meg vagy sebesült meg miatta” - utalt Vlagyimir Putyinra. A korábbi elnök közeli szövetségese, Lindsey Graham republikánus szenátor azt mondta, bár nem ért egyet a kijelentésekkel, de emlékeztetett: Oroszország senkit sem támadott meg, amikor Trump volt az elnök. Ez így lesz akkor is, ha ismét őt választják meg - fűzte hozzá. Egy másik  republikánus szenátor, Thom Tillis Trump tanácsadóit hibáztatta, amiért nem magyarázták el neki, hogy az Egyesült Államok NATO-tagként elkötelezett a szövetség bármely megtámadott tagjának megvédésében. Szenátortársa, Rand Paul pedig a „hülyeség” jelzővel illette a volt elnök szavait.

Trump vezető tanácsadója ugyanakkor azzal szerelte le a támadásokat, hogy a demokraták és a média „gyöngyszemei” elfelejtették, hogy főnöke elnöksége békét és jólétet hozott.