Balog Zoltán;református egyház;lemondás követelése;bicskei gyermekotthon;

Lemondásra szólította fel Balog Zoltánt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Sokaknak nem tetszik, hogy a volt humánerőforrás-miniszter nem vállalta a felelősséget.

Kétszer is lemondásra szólította fel Balog Zoltánt Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke - derül ki Fekete Károly püspök lapunkhoz is eljuttatott körleveléből. 

E szerint Fekete Károly első ízben a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden tartott szimpátiaszavazáson - amelyen Balog Zoltán elmondása szerint 86 százalékos többséget szerzett, s erre hivatkozva nem mondott le - szólította fel a korábbi minisztert arra, hogy távozzon zsinati elnöki tisztségéről. Mostani közleményében pedig azt írta, ma telefonon beszélt Balog Zoltánnal és ismét megkérte, hogy mondjon le. „Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni” - írta a tiszántúli egyházkerületi püspök. Ezt követően mértéktartást kért Balog Zoltán döntéséig, s hozzátette, reméli, a böjti időszak elősegíti mindenkinek a „személyes és közegyházi önvizsgálatot”.

Balog Zoltán széke azt követően kezdett inogni, hogy kiderült, tanácsadóként kucsszerepe lehetett abban, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírja annak a Kónya Endrének a kegyelmi kérvényét, aki igazgatóhelyettesként falazott a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatójának. A püspöknek ennek ellenére jelenleg esze ágában sincs lemondani, sőt, nyilatkozatában inkább minden felelősséget az ügybe belebukó köztársasági elnökre hárított, aki egyébként politikai pályafutása alatt gyakorlatilag mentoraként tekintett a korábbi humánerőforrás-miniszterre. – Minden reformátustól bocsánatot kérek, de arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag a választott egyházi tisztségviselőink – célzott a lemondásáról szóló hírekre Balog Zoltán.

Balog Zoltán döntése hívői körben felháborodást váltott ki, de a lelkészek között is akadt, aki szembefordult vele: lapunk is beszámolt arról, hogy Csűrös András és Tar Zoltán lelkipásztor bejelentette, átadja a fizetés-kiegészítésüket a bicskei áldozatoknak mindaddig, amíg Balog Zoltán le nem mond.