Videó;Balog Zoltán;elnöki kegyelem;

Balog Zoltán elismerte, hogy hibázott, de minden felelősséget Novák Katalinra hárít

A református püspök szerint ő csak tanácsot adott, a döntést nem ő hozta, a következményekről pedig nem a média, nem az ellenzék és nem a kormány feladata ítélkezni.

Bocsánatot kért, de minden felelősséget Novák Katalinra hárított Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnöke azután, hogy  felvetődött, kulcsszerepe volt abban az elnöki kegyelemben, amelyben Novák Katalin távozó köztársasági elnök részesítette Kónya Endrét, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon körül kitört pedofilbotrányban kényszerítésért elítélt egykori igazgatóhelyettesét.

Balog Zoltán kedd este állt a nyilvánosság elé egy videónyilatkozatban. Ezt azzal kezdte, hogy a református egyház legfőbb testülete, a zsinat lelkészi elnökeként köszönetet mondott, amiért a keddi tanácskozáson a tisztségviselők 86 százaléka bizalmáról biztosította a titkos szavazáson.

Négy püspök, négy főgondnok határozottan arra kért, gondoljam át közéleti szerepvállalásaimat, hogy azok mennyiben egyeztethetők össze a zsinati lelkészi elnöki megbízatásommal. Ennek a kérésnek eleget fogok tenni

– jelentette ki, hozzáfűzve, hogy ha szükséges, ő kész összehívni a zsinat legfőbb törvényhozó testületének  az ülését. – Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget. Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, amelyhez semmi köze nincs – fogalmazott. Azt állította, elnöki kegyelmi kérvényekkel a református egyház egyetlen testülete sem foglalkozott és nem is foglalkozik, ezzel azonban ellentmondott önmagnak, korábban ugyanis azzal védekezett, hogy a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a volt igazgatóhelyettes, Kónya Endre elnöki kegyelmet kapjon. 

Balog Zoltán ezután emlékeztetett, hogy  Novák Katalin mellett működő 16 fős tanácsadó testületnek, és mint ilyen, többedmagával támogatta az elnöki kegyelmet. – Régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyunk. Ha a kérésre bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik, akár tévedtem, akár ne. Döntéseket ő hoz, szuverenitása megkérdőjelezhetetlen, az általa hozott döntésért ő vállalta a felelősséget – hárított Balog Zoltán. Jelezte, hogy a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatóhelyettese ügyében nem ő nyújtott be elnöki kegyelmi kérvényt, de a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértett az elnöki kegyelemmel.

Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek. 

Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja – jelentette ki, hozzáfűzve, nem is azért kell bocsánatot kérnie, mert kiállt egy elnöki kegyelemhez folyamodó emberért, hanem a református egyházat rajta keresztül érő támadások miatt. – Minden reformátustól bocsánatot kérek, de arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban,  nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag a választott egyházi tisztségviselőink – célzott a lemondásáról szóló hírekre a református püspök, volt humánerőforrás-miniszter..

A gyermekotthon ügyében két eljárás indult. Az első büntetőügyben az igazgatót, Vásárhelyi Jánost, 8 év fegyházra ítélték pedofília miatt, de indult egy másik büntetőügy is kényszerítésért és vesztegetésért az igazgató, illetve a tavaly elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, Kónya Endre ellen. Ebben az igazgatót 2 év 3 hónapra, az igazgatóhelyettest pedig 3 év év 4 hónapra ítélték.

Balog Zoltán az igazgatót, Vásárhelyi Jánost is említette a videónyilatkozatában. Azt mondta, amint felmerült a pedofília gyanúja, az igazgatót azonnal felfüggesztette és vizsgálatot rendelt el.  Ő soha nem találkozott Vásárhelyi Jánossal, tudomása szerint az igazgató nem nyújtott be elnöki kegyelmi kérvényt.