botrány;Balog Zoltán;kilépés;református egyház;Mellár Tamás;elnöki kegyelem;

Mellár Tamás elhagyja a református egyházat, mert nem akar pedofilvédelmezőkkel egy közösséghez tartozni

Sok évtizedes kapcsolatát szakítja meg egyházával a bicskei pedofilbotrányban felelősségét nem vállaló Balog Zoltán miatt.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy Balog Zoltán püspök, a Magyar Református Egyház feje beismerte, hogy hibázott, mégsem mondott le tisztségéről – jelentette be szerda délutáni Facebook-posztjában Mellár Tamás független parlamenti képviselő, hozzátéve, emiatt elhagyja az egyház közösségét.

„Ugyancsak sajnálattal vettem tudomásul azt is, hogy a történtek ellenére a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának vezetősége bizalmat szavazott neki, így továbbra is hivatalában maradhat, változatlanul ő vezetheti a magyarországi református közösséget” - írta a politikus, hozzátéve, „ezek után nekem semmi keresnivalóm nincs a pedofil védelmezők vezetése alatt álló Magyar Református Egyház közösségében, ezennel egyházközségi tagságomat felmondom”.

Mint fogalmazott, fájó szívvel hozta meg döntését, mert sok évtizeden keresztül volt hű tagja a református egyháznak. A hitre édesanyjától kapta az indíttatást, majd felnőtt korában több gyülekezetnél is presbiter lett, majd Zengővárkonyban a gondnoki feladatokat is ellátta egy időben. A lehetőségeihez mérten mindig próbálta támogatni a helyi református egyházközséget - idézte fel.

„Az elmúlt években azonban egyre nyilvánvalóbbá vált számomra, hogy valami baj van az egyházi vezetéssel, mert egyre erőteljesebben kezdett politizálni, és kritika nélkül támogatni az Orbán-kormányok tevékenységét. Az egyházi vezetők rendre arra hivatkoztak, hogy ezt a kormányt kell szeretni, mert ez sokkal több támogatást ad, mint a korábbi kormányok. Elfeledni látszottak tehát azt az alapigazságot, hogy nem lehet egyszerre két urat is szolgálni. És ezzel a gondjaikra bízott református közösségekre is negatív befolyást gyakoroltak, és gyakorolnak máig is” - indokolta döntését az országgyűlési képviselő.

Bejegyzését azzal zárta, nem tudja, miként fognak elszámolni tetteikkel a református egyház vezetői, de ameddig a NER fennáll, addig nem is fogják rajtuk számonkérni az elvtelen magatartásukat. „De nem fogják megúszni a számonkérést, előbb-utóbb meg kell állniuk az Úr ítélőszéke előtt. Most még tart a kegyelmi időszak, még nem késő megbánni a bűneiket és az igazak oldalára állni” - fogalmazott.