Kína;Magyarország;Orbán Viktor;közbiztonság;

Kína felajánlotta Magyarországnak, hogy közbiztonsági kérdésekben is támogatja

A nemrég Budapestre látogató Vang Hsziahong miniszter közölte, bízik abban, hogy az erőfeszítések új csúcspontot jelentenek a kétoldalú kapcsolatokban.

Kína felajánlotta, hogy a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túl közbiztonsági kérdésekben is támogatja a régóta stratégiai partner Magyarországot – írja a Reuters a Hszinhua kínai hírügynökség beszámolója alapján. A hírt elsőként a hvg.hu vette észre.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken fogadta a Karmelita kolostorban Vang Hsziahongot (Wang Xiaohong), a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a találkozóról többek között közölte, a tárgyaló felek felhívták a figyelmet a biztonság és a stabilitás fontosságára, ami lényeges feltétele a további gazdasági fejlődésnek és a kereskedelmi kapcsolatok előmozdításának.

A Reuters szerint Vang Hsziahong a magyar kormányfőnek azt mondta, Kína reméli, hogy elmélyíti a bűnüldözési és biztonsági kapcsolatokat Magyarországgal. Hozzátette,

bízik abban, hogy az erőfeszítések új csúcspontot jelentenek a kétoldalú kapcsolatokban olyan területeken, mint a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni küzdelem.

A beszámoló szerint Vang Hsziahong Pintér Sándor belügyminiszterrel is találkozott, akivel bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumokat írt alá. Erről további részleteket a Hszinhua hírügynökség nem közölt.

A Reuters megjegyzi, minderre azt követően kerül sor, amikor Magyarország – Oroszország szövetségeseként – az elmúlt évtizedben azon munkálkodott, hogy csökkentse a nyugati országoktól való függőséget, a közelmúltban pedig ellenállt a NATO európai bővítésének jóváhagyására irányuló nyomásnak. Magyarország ugyanis az egyetlen NATO-tag, amely még nem ratifikálta Svédország kérelmét a biztonsági blokkhoz történő csatlakozásra. Kína kritikus a NATO-val szemben, különösen azóta, hogy a katonai szövetség tavaly kijelentette, Peking „ambícióival és kényszerítő politikájával” kihívás elé állította érdekeit, biztonságát és értékeit.