Oroszország;Magyarország;Orbán Viktor;Egyesült Államok;Svédország;Vlagyimir Putyin;NATO-csatlakozás;amerikai szenátus;washingtoni szenátus;orosz-ukrán háború;

Csalódtak a Budapestre érkező amerikai szenátorok, de remélik, hogy az Orbán-kormány érti a célzást

A kétpárti szenátusi küldöttség politikusaival a Fidesz egyetlen tagja sem volt hajlandó találkozni. – Furcsa érzés úgy vendégeskedni egy NATO-szövetségesnél, hogy az elutasít minden személyes egyeztetést – jegyezte meg az egyik amerikai vendég.

A budapesti amerikai nagykövetség vendége volt vasárnap két demokrata és egy republikánus szenátor, hogy Magyarország és a NATO együttműködés tárgyaló sajtótájékoztatón Washington üzenetét közvetítsék. A delegáció tagjai a kongresszus fajsúlyos szereplőinek számítanak, hiszen Jeanne Shaheen és Chris Murphy demokrata szenátor az amerikai kongresszus felsőházának külügyi és költségvetési ellenőrző bizottságának is tagja, míg Thom Tillis republikánus szenátor a szenátus NATO megfigyelőcsoportjában visel tisztséget.

A kétpárti küldöttség egyenesen a müncheni biztonságpolitikai konferenciáról érkezett hazánkba. és kifejezik hálájukat a U-For és K-For missziókban magyar részvételért a Nyugat-Balkánon.

Shaheen nem kerülgette a forró kását, amikor leszögezte, azért vannak Budapesten, hogy a NATO miatti aggodalmunknak adjanak hangot és megsürgessék Svédország csatlakozásának ratifikálását, amivel Magyarország utolsóként maradt adós a szövetségben.

– Orbán Viktor nem tartotta magát korábbi ígéretéhez a legutóbbi parlamenti ülésen, így most abban reménykedünk, hogy február 26-án mindez megtörténik

 – fogalmazott. Elmondta, hogy információik szerint a svéd védelmi és külügyminiszter folyamatosan egyeztet a magyar miniszterelnökkel az ügy fejleményeiről. Kiemelte, hogy Svédország jelentős erősítést jelentene a NATO szövetségnek, hiszen Finnországgal együtt nagy katonai szakértelemmel és világszínvonalú flottával rendelkezik, ez az erő pedig biztosíthatná a Balti-tenger védelmét. Az állítását igazolja, hogy a két skandináv ország már jelenleg is 2 százalékot meghaladó mértékben költ haderőfejlesztésre.

A szenátor asszony 2017-ben már járt Budapesten, amikor volt alkalma tárgyalni kormánypárti politikusokkal, ám a mostani kérelmét a Fidesz elutasította. Olyan témákról egyeztettek volna, mint az emberi jogok, a szabad és tiszta választások és a kereskedelmi kapcsolatok ügye, hiszen az Egyesült Államok a második legjelentősebb befektető Magyarországon. A szenátori küldöttség remek lehetőséget látott volna a közös gazdasági érdekek előmozdításában, de erre ezúttal nem kerülhetett sor. Shaheen ígérete szerint Washingtonba visszatérve Tillis szenátorral olyan határozat elfogadására tesz indítványt, amelyben sürgetik a svéd csatlakozás ratifikálását és aggodalmukat fejezik ki a romló amerikai-magyar külkapcsolatok miatt.

Tillis a szenátorasszony nyilatkozatát annyival egészítette ki, hogy tisztában vannak azzal, hogy a magyar nép a demokratikus jövőbe tekint és Putyinnak meg kell értenie, hogy a jelenlegi háborúja a kommunista múltat jelenti. – Csak az európai NATO erősítésével adhatunk választ Putyin agressziójára, ezt minden szövetségesünknek meg kell értenie – nyomatékosította az észak-karolinai szenátor.

Chris Murphy connecticuti szenátor méltatta a viruló idegenforgalmi és gazdasági kapcsolatokat, egyedül a biztonságpolitika terén vannak nézeteltérések a két ország között.

Furcsa érzés úgy vendégeskedni egy NATO-szövetségesnél, hogy az elutasít minden személyes egyeztetést. Még sohasem tapasztaltam ilyet, pedig 2013. januári beiktatásom óta tagja vagyok a szenátus külügyi bizottságának

– adott hangot csalódottságának Murphy. A szenátor nem érti, milyen előnye származhat Magyarországnak abból, hogy utolsóként ratifikál a svéd NATO-csatlakozást, amely minden érv szerint az észak-atlanti szövetség és benne Magyarország javát szolgálja. A Népszava kérdésére, miszerint terveznek-e szankciókat bevezetni az Orbán-kormány tagjaival szemben, Murphy a következőt válaszolta: – Mi az együttműködést szellemében jöttünk Magyarországra. Hallottuk a miniszterelnök tegnapi évértékelőjében tett kijelentését, hogy Magyarország üdvözli Svédország közelgő NATO-csatlakozását. Szerettünk volna személyesen is hangot adni az örömünknek a hír hallatán.

Remélem a magyar fél megérti, mennyire kulcsfontosságú a jövőbeli együttműködésünk szempontjából a svéd csatlakozás ügye, 

ezt jelzi a kétpárti delegációnk jelenléte is.