Magyarország;Eurostat;orosz gáz;LNG;

Miénk a legdrágább orosz gáz

A hét EU-tagország közül, amelyik még mindig Oroszországtól vásárol vezetéken érkető gázt, 2023 decemberében is Magyarország fizette a legtöbbet a fűtőanyagért.

EU-szerte tavaly decemberben is Magyarország vásárolta a legdrágábban a vezetékes orosz gázt – számítottuk ki az Eurostat most frissített adatsorából. Eszerint, míg Magyarországra (nálunk bevett mértékegységekre átszámítva) köbméterenként 172 forintért érkezett a fűtőanyag, addig Szlovákiától 166, a csehektől 160, Bulgáriától 150, a litvánoktól pedig nem több mint 71 forintot kért Moszkva a fűtőanyagért. Bár 2022 nyarán Putyin, mondvacsinált indokokkal, elzárta az Ukrajna lerohanása ellen leginkább berzenkedő uniós tagok gázcsapját, többen - így például Magyarország - ma is kapnak orosz vezetékes gázt. (Igaz, néhányuk, például Ausztria, nem szolgáltat gázforgalmi adatot az EU statisztikai hivatalának.) Az Eurostat jelenleg hét ilyet tart nyilván. Rajtuk kívül, némi meglepetésre, hét EU-tagállamba, az oroszoktól, hajókon, cseppfolyósított formában szállított, LNG-nek nevezett földgáz is érkezik. (Görögországba mindkét típus eljut.)

Mindezek közül decemberben kimagaslóan a legtöbb, 835 millió köbméter, Magyarországra jutott el. A második legnagyobb, visszagázosítás után 465 millió köbméternek megfelelő mennyiséget, LNG-ként, a spanyolok vették az oroszoktól. Az összesített sorrend harmadik helyezettje Szlovákia: északi szomszédunk vezetéken 295 millió köbméter orosz gázt vett. Utána következnek a belgák 263 millió köbméternek megfelelő LNG-vel, illetve az olaszok 225 millió köbméter vezetékessel. A Bulgáriába érkező, jelképes, 20 millió köbméter annak tükrében kissé fura, hogy a balkáni állam ellátását 2022-ben Moszkva elvileg teljesen beszüntette. Bár a csehek ennyire nem vívták ki Putyin haragját, decemberben mégis csak 13 millió köbméterre tartottak igényt. A közép-európai állam tehát sikeresen váltott új beszállítókra. Mindezek fényében nyilvánvaló, hogy a hozzánk érkező mennyiség jelentősen meghaladta az évszaknak megfelelő igényeinket. Magyarországra decemberben több orosz gáz érkezett, mint az onnan csövön ellátott többi, nyilvántartott tagállamba összesen.

Az oroszok LNG-árai élesen cáfolják azt a kormányzati beállítást, miszerint a vezetékes gáz lenne a legolcsóbb. A cseppfolyós földgáz légnemű-köbméterre vetített árai ugyanis az olcsóbbak közé tartoznak. Igaz, mindkét halmazban akadnak kivételek. Míg az oroszok, a múlt év utolsó havában, ha csak másfélmillió köbméter erejéig is, de a legolcsóbban, vezetéken át, a litvánoknak mérték a fűtőanyagot, a legtöbbet – utóbbi több mint háromszorosát - éppenséggel a hollandok fizettek az orosz LNG-ért. Ez azt a – szintén főképp a kormányholdudvar által terjesztett – tévhitet cáfolja, miszerint nálunk csak drágább lehetne a fűtőanyag a sok gázszerződésben irányadóként tekintett hollandokénál. Az árak eloszlása mindazonáltal leginkább azt bizonyítja, hogy az oroszok, a kölcsönös háborús ellenérzések dacára, tényleges versenykörülményeknek kitéve, könnyűszerrel szabnak barátságosabb tarifát. Ellentétben Magyarországgal, amely, bár hatalmas áldozatok árán, de minden erejével igyekszik megtartani az ukrajnai agresszor jóindulatát, ezt Putyin a lehető legmagasabb vezetékes tarifával „díjazza”.

Moszkva egy a sok közül

A Fidesz-propaganda által terjesztett tévhitek dacára Brüsszel változatlanul nem tiltja az orosz gáz behozatalát. Ugyanakkor a tagállamok, részben Putyin ellenséges lépései nyomán, mára jórészt más beszállítóra váltottak. Tavaly az EU legnagyobb gázellátójának, 30 százalékos részesedéssel, a csövön kapcsolódó Norvégia számított. A második, 19 százalékkal, az LNG-t szállító USA. Az orosz vezetékes ellátás aránya 9, az LNG-é 6 százalék. Utána következik Észak-Afrika és még sokan mások.

A litvánoknál más a fizika, mint nálunk

A litvánok bizonyára azért kapják ilyen olcsón az orosz gázt, mert az elmúlt évtizedek során, kitartó erőfeszítések révén, leválasztották magukat az orosz nyersanyagról. Így LNG-lefejtőjükön a világ bármely kitermelőjétől, könnyedén vásárolhatnak fűtőanyagot. Vélhetőleg ennek is tudható be, hogy Vilnius határozottan segíti Ukrajna honvédő háborúját. Uniós biztosuk, Virginijus Sinkevicius, néhány napja, úgy vélte, hogy Orbán Viktor politikája a moszkvai rezsimnek kedvez, és szégyenletesnek nevezte a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos magyar álláspontot. Az Eurostat-adatsor tanúsága szerint az oroszok a litvánokon kívül a piaci irányzéknak tekintett holland tőzsde decemberi, köbméterenként 130 forintos átlagánál kevesebbet csak a finn és svéd LNG-, illetve olasz vezetékes szállítmányért kértek.