Állami Számvevőszék;bírság;ellenzéki pártok;

520 millió forintos büntetést szabott ki az ÁSZ az ellenzéki pártokra

A legrosszabbul az LMP járt, a legkevésbé rosszul a DK.

Az Állami Számvevőszék 261 millió forintos büntetést szabott ki az ellenzéki pártokra, mert szerintük a 2022-es országgyűlési választások előtt külföldi támogatás érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül az ellenzéki pártok kampányára - derül ki az ÁSZ részjelentéséből, amit a Telex ismertetett. A törvény szerint a büntetés ilyen esetekben a kiszabott összeg duplája, azaz 520 millió forint.

A büntetést a pártoknak egyenlő részre elosztva kell befizetniük, azaz pártonként 87 millió forintot. Ezt az összeget a nekik járó állami támogatásokból tartják vissza. Az ÁSZ szerint az összefogásban indult 6 pártnak azért kell egységesen ugyanannyit fizetnie (nem pedig mandátumarányosan), mert közösen futtatták a kampányt, emiatt „a számukra nyújtott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás a közös listán induló pártok érdekeit egyenlő mértékben szolgálta”. Azt is közölték, hogy „a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többségre törekvő pártok nem csupán a saját, de a velük közös listán induló többi párt sikeres választási szereplésében is egyaránt érdekeltek”.

Azt is írták az indoklásban, hogy mivel a hat párt közös miniszterelnök-jelöltje volt Márki-Zay Péter, a választópolgárok felé pedig együttműködést kommunikáltak, így a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampánytevékenységét a hat párt által „legalább hallgatólagosan is elfogadott anyagi támogatásnak kell tekinteni”. A mozgalom kampányfinanszírozási tevékenysége nem választható el a Márki-Zay Péter vezette lista népszerűsítésétől és az azt alkotó pártok kampányfinanszírozásától. „Ezzel ellentétes értelmezés a pártok támogatásának tilalmára, illetve a kampányköltsége korlátozására vonatkozó szabályok teljes kijátszhatóságát legitimálná” - írták.

Mivel az állami támogatást a mandátumokhoz mérten kapják a pártok, a büntetés nem egyenlő érzékenységgel fogja érinteni őket. A költségvetési törvény szerint a parlamenti mandátumok alapján a DK-nak 268,6 millió forint, a Jobbiknak 236,4 millió forint, a Momentumnak 185,1 millió forint, az MSZP-nek 183,3 millió forint, a Párbeszédnek 135,9 millió forint, az LMP-nek pedig 105,6 millió forint járna. A kiszabott bírságot tehát ezekből az összegekből vonják le minden párt esetében.