gyermekvédelem;ombudsman;pedofília;Balog Zoltán;bicskei gyermekotthon;

Balog Zoltánnak már 2012-ben jelezte az ombudsman a bicskei gyermekotthonban történteket

Ezek után a javaslatára kitüntették Vásárhelyi Jánost.

„Szabó Máté az emberi erőforrások miniszterét kérte, hívja fel a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók figyelmét a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési és együttműködési kötelezettség teljesítésének jelentőségére” -  egyebek közt ez olvasható az alapvető jogok biztosának AJB-3091/2012. számú ügyben készült jelentésében, amit a 444 ismertetett.

Az ombudsmani jelentés a bicskei gyermekotthonban történt visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat tekinti át, részletesen kielemezve a 2011-ben és 2012-ben történt eseményeket. Két fő megállapítása a következő:

  • Több gyermek utalt arra, hogy az igazgató szexuális tartalmú célzásokat tesz, időnként intim helyen érinti meg őket. A gyermekek valós segítséget nem kaptak, a bántalmazás gyanújáról tudomással bíró felnőttek csupán egymás között tettek kísérletet a probléma megoldására, illetve szóltak az igazgatónak, de csak 2011 őszén fordultak a fenntartóhoz, noha az alapvető jogok biztosa szerint már a gyermektől érkező első jelzést követően lehetőség lett volna arra, hogy az ügyben szakember (pszichológus, gyermekjogi képviselő, gyámi tanácsadó) járjon el. A gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési és együttműködési kötelezettség nem teljesült.

  • Az igazgató a nyomozás megindításakor lemondott gyámi tisztségéről, a gyámhivatal pedig gyámul Kónya Endrét jelölte. Az igazgatóhelyettes hosszú évek óta munkakapcsolatban állt a gyanúsított igazgatóval, neki volt alárendelve. Az alárendeltség miatt nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy között, ami közvetlenül is veszélyeztette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

Mint ismert, a pedofil igazgatót, Vásárhelyi Jánost a szexuális zaklatásról szóló jelzések, a nyomozás és az ombudsmani vizsgálat ellenére sem függesztették fel a pozíciójából ekkor, helyette kétszer is kitüntették. Előbb 2015-ben Bárczy István-díjjal jutalmazták, majd 2016-ban Balog Zoltán javaslatára megkapta a Magyar Bronz Érdemkeresztet is. Vásárhelyi János egészen 2016-ig maradt a pozíciójában, s csak azután kellett távoznia, hogy egyik korábbi áldozata vonat elé vetette magát, amelyet követően újra kirobbant az ügy. Vásárhelyi még a vizsgálat idején is az intézményben lakott.