NATO;Svédország;Havasi Bertalan;

Pénteken jön Magyarországra a svéd miniszterelnök

Teljesül Orbán Viktor óhaja a kirakatlátogatással.

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI szerint.

A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz. Megbeszélésük során az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik - közölte Havasi Bertalan. Hozzátette, Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be.

Mint ismert, miután az Orbán-kormány több mint egy éven keresztül blokkolta Svédország NATO-csatlakozását anélkül, hogy arra bármilyen értelmezhető magyarázattal szolgált volna, vagy bármilyen konkrét követelést támasztott volna, Fideszen belüli "belső vitát" mímelve arra jutottak, hogy Budapestre hívják a svéd kormányfőt. Stockholm eredetileg elutasította a meghívást, de végül mégiscsak kötélnek állt.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a mai napon posztolta azt a Kövér László házelnöknek címzett dokumentumot, amely alapján a svéd NATO-csatlakozásról február 26-án fog szavazni az Országgyűlés.