Orbán Viktor;házkutatás;Iványi Gábor;Nemzeti Adó- és Vámhivatal;elnöki kegyelem;Magyar Evangéliumi Testvérközösség;kegyelmi botrány;

2024-02-20 18:20:00

Iványi Gábor: Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor a saját felelősségéről igyekszik elterelni a figyelmet

A vezető lelkész szerint senki nem hiszi el neki, hogy nem tudott az elnöki kegyelemről. Úgy véli, hogy már Balog Zoltán és a református egyház szerepe is egyre nyilvánvalóbb, ezért ismét kreálnak egy olyan ügyet, ami csökkentheti ennek a botránynak az élét.

– Nyilvánvalóan figyelemelterelés és erőfitogtatás, hogy a NAV nyomozói újra megjelentek a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnél (MET) – nyilatkozta a Népszavának Iványi Gábor lelkész.

Mint arról mi is beszámoltunk, kedd reggel, 3 órás házkutatás után bilincsben vitték el otthonából az egyház gazdasági hivatalának vezetőjét, Ónodi István lelkészt kihallgatásra. Az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét elvették, és sem a házkutatásról, sem a zajló eljárásról nem kapott semmilyen dokumentumot.

Mint kiderült, a gazdasági vezető csak ügyvédje jelenlétében akart nyilatkozni, amit a hatósági személyek „akadékoskodásnak” minősítettek, ezután bilincselték meg. Feleségének azt mondták, gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt zajlik az eljárás.

Iványi Gábor úgy tudja, Ónodi Istvánt 72 órára vették őrizetbe.

– mondta lapunknak az egyház vezető lelkésze. Emellett arról is beszámolt, hogy a dunaújvárosi Wesley–DaCapo Alapfokú Művészeti Iskolájuk vezetőjénél is megjelent 6 nyomozó kedden kora reggel, 

„Ezeknek a házkutatásoknak semmi értelme, hiszem szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt a NAV fegyveresei ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát, és válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak, amiket azóta sem kaptunk vissza, továbbra is ott van nálunk, de az eljárásról azóta semmilyen információt nem kaptunk.

– mondja Iványi Gábor, aki egyértelműen politikai indítékokat lát az akció időzítése mögött, hiszen a MET éppen ma, február 21-én tartja rendes évi országos közgyűlését (zsinatát).

Néhány nappal ezelőtt egyébként a MET nyilvánosan tiltakozott a pedofil ügyben érintett bűnsegéd kegyelme ügyében, illetve az „egyházi közbenjárásra kialkudott” elnöki kegyelem ellen, emellett szolidaritásukat fejezték ki az áldozatokkal.

Most már Balog Zoltán és a református egyház szerepe is egyre nyilvánvalóbb, ezért ismét kreálnak egy olyan ügyet, ami csökkentheti ennek a botránynak az élét” – mondja a lelkész.

A NAV, mint Iványi Gábor is utalt rá, két évvel ezelőtt kezdett el nyomozni a MET-nél – amely korábban elvesztette egyházi státuszát és ezzel együtt költségvetésének 40 százalékát –, azzal az indokkal, hogy alkalmazottaik után nem fizették meg a járulékokat, csupán a nettó bérüket tudták odaadni nekik. 

– fogalmazott Iványi Gábor.