Magyarország;Ukrajna;felmérés;Orbán Viktor;

2024-02-21 15:36:00

Orbán Viktor elérte ezt is, az ukránok több mint fele ellenséges államnak tartja Magyarországot

A megkérdezettek 52 százaléka nyilatkozott így.

Kína és Magyarország a meglehetősen barátságtalan országok kategóriájába került egy friss felmérés szerint.

A Raiting Group februári kutatásából egyebek mellett kiderül az is, hogy a megkérdezett ukránok 58 százaléka Kínát, míg Magyarországot 52 százalékuk tartja ellenséges államnak. Ezen két országot korábban sokkal semlegesebbnek vélték. 2023 júniusában Kínát 34 százalék ellenségesnek, 52 százaléka pedig semlegesnek látta. Magyarországot ekkor 42 százalék vélte ellenségesnek, 26 százaléknyian azonban semlegesnek ítélték meg. 

Magyarország finoman szólva nem túl hízelgő megítélésében – fűzhetjük hozzá – főszerepet játszhat az az Orbán Viktor, aki korábban a szólamok szintjén akadályozta Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak a megkezdését és a háborúban álló kelet-európai országnak nyújtandó pénzügyi segélyről szóló megállapodást is.  A miniszterelnök hónapok óta orosz szájíz szerint beszél az orosz-ukrán háborúról, következtetése mindig az, hogy Ukrajna úgysem győzheti le Oroszországot, és eleve csak nyugati támogatással tudja tartani magát. Nevezte már Ukrajnát senkiföldjének, 2023 áprilisában pedig pénzügyileg nem létező országnak is.

A felmérést 2024. február 10-11-én végezték. A szociológusok ezer 18 éves vagy annál idősebb válaszadót kérdeztek meg telefonon minden régióban, kivéve az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten, valamint a Donbászban, illetve azon területeken, ahol nem volt ukrán mobillefedettség a felmérés időpontjában. A minta életkor, nem és településtípus tekintetében reprezentatív.