Európai Unió;NATO;Orbán Viktor;migráció;Svédország;Kossuth Rádió;Sulyok Tamás;Novák Katalin;kegyelmi botrány;

2024-02-23 08:43:00

Orbán Viktor szerint a kegyelmi ügy teljesen le van választva a kormányról, ő személyesen fogja nyomon követni a gyermekotthonok átvilágítását

A miniszterelnök újra kínosan ügyelt arra, nehogy akár egyszer is kimondja Novák Katalin távozó köztársasági elnök nevét.

Jogi értelemben Orbán Viktor tette a javaslatot az államfő jelölésére, de a valóságban hosszú egyeztetések voltak erről a Fidesz frakciójában - állította Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos pénteki interjújában, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarország erős ország, de most baj van, mert az előző köztársasági elnök döntése élesen szemben állt a magyar emberek véleményével - mondta a kormányfő, hozzátéve, Sulyok Tamást egy szakmai tekintélyt meghaladó életút jelölte ki, mint a lehető legalkalmasabb személyt a köztársasági elnöki posztra.

A kegyelmi döntés úgy születik, hogy van egy kegyelmi kérvény, azt áttanulmányozzák, de ez teljesen le van választva a kormányról - állította a Orbán Viktor, ismét hangsúlyozva, hogy a köztársasági elnök dönt a kegyelmi kérvényről. 

– mondta Orbán Viktor, ismét hangsúlyozta, hogy a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban elítéltekkel szemben nem lehet elnöki kegyelmet adni többé. Az – fűzhetjük hozzá – nem teljesen igaz, hogy a kegyelmi ügyek le vannak választva az Orbán-kormányról, hiszen az Igazságügyi miniszternek ellen kell jegyeznie az államfői döntést. A szivárgó információk szerint Varga Judit a felterjesztéskor nem támogatta, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítse Kónya Endrét, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofilügyben kényszerítésért elítélt egykori igazgatóhelyettesét, aztán mégis ellenjegyezte a dokumentumot.

Orbán Viktor bejelentése szerint felülvizsgálják az alkalmassági vizsgálatokat azzal kapcsolatban, hogy kerülhetett egyáltalán a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon élére a pedofíliáért elítélt egykori igazgató, Vásárhelyi János. – Olyan emberek, akik veszélyt jelenthetnek a gyerekekre, nem dolgozhatnak sem iskolában, sem óvodában - ígérte, Át kell világítani az összes ilyen intézményt, és ennek a vizsgálatnak ki kell térnie az életvitelre, szexuális devianciára is. Ezt az átvilágítást személyesen fogja nyomon követni.

A nyilatkozat alatt Orbán Viktor végig kínosan ügyelt arra, nehogy egyszer is kimondja Novák Katalin, az elnöki kegyelmi ügy miatt a fideszes képviselői mandátumáról lemondó Varga Judit vagy éppen Balog Zoltán nevét.

Az interjúsorozat hagyományos epizódjaként Orbán Viktor brüsszelezett egy kicsit, azt sugalmazva, mintha az Európai Uniónak bármiféle kifogása lenne a valódi gyermekvédelemmel szemben. Mint ismert, az Európai Unióban elsősorban a pedofília és a homoszexualitás összemosása miatt érte bírálat az Orbán-kormány, amelynek szellemében a miniszterelnök most az iskolára leselkedő LMBTQ-aktivistákat emlegette.

Ami a migráció illeti, nagy „a fizetett ügynökök” száma - váltott témát Orbán Viktor, majd az állítólagos "Soros-tervről" beszélt, hangsúlyozva, hogy eddig „az idióta migrációbarát szabályokat” meg tudtuk akadályozni, de a várhatóan június 9-én tartandó EP-választás előtt lesz még egy roham. Szlovákia Magyarország mellett beleállt az ügybe, észnél vannak az olaszok is, a lengyeleknél viszont most más szelek fújnak – vázolta az ezzel kapcsolatos helyzetet.

Az orosz-ukrán háború számos morális, erkölcsi kérdést felvet, de mégiscsak reálpolitikai kérdés, hiszen a hadseregek ereje, száma dönt annak végeredményéről - magyarázta. A realitások az első pillanattól kezdve nyilvánvalóak voltak, hiába küldenek a nyugati országok pénzt és fegyvereket Ukrajnába, Oroszországot a miniszterelnök szerint nem lehet katonailag térdre kényszeríteni, hacsak nem avatkozik be a NATO-országok hadserege is. Ezért a kormányfő ismét a béke fontosságát ismételgette, igaz, arról nem beszélt, hogy ebben az esetben a gázai humanitárius tűzszünetet miért egyedül Magyarország ellenezte az Európai Unióban. A miniszterelnök magyarázata szerint a nyugati országok úgy támogatják Ukrajnát, hogy nincs esély a katonai győzelemre.

A politikusok a hibáikat nem szeretik beismerni - fejtegette. A saját belügyeire nagyon érzékeny kormányfő ezt követően ismét arról értekezett, reméli, hogy az idei amerikai elnökválasztáson Joe Biden vereséget szenved, Donald Trump pedig visszatér, aki elképzelése szerint majd békét teremt anélkül, hogy hibát kellene beismernie.

El kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák, Svédország más értékek szerint rendezi be az életét, ezt el kell fogadni - hangsúlyozta végezetül a miniszterelnök a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban. Szerinte Svédország „komoly ország”, képesek vagyunk érdekalapon együttműködni - vélekedett, arról viszont megint nem tett említést, hogy mégis mi értelme volt másfél éven keresztül akadályozni a skandináv ország csatlakozását a katonai szövetségbe.