Balog Zoltán;Magyarországi Református Egyház;elnöki kegyelem;Novák Katalin;

Lemondott Balog Zoltán

A Magyar Református Egyház zsinata lelkészi elnöke tisztségéből távozik. De mi lesz Gulyás Gergellyel? 

Lemondott Balog Zoltán a Magyar Református Egyház zsinata lelkészi elnöke tisztségéről – jelentette be pénteki beszédében a magyarországi reformárusok vezetője .A poszton Pásztor Dániel, a tiszáninenni református egyházkerület vezetője követi, maga Balog Zoltán is püspök marad, a dunamelléki egyházkerületet vezeti.

Balog Zoltán távozásának a lehetősége azután vetődött fel, hogy kiderült, kulcsszerepe volt abban az elnöki kegyelemben, amelyben Novák Katalin távozó köztársasági elnök részesítette Kónya Endrét, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon körül kitört pedofilbotrányban kényszerítésért elítélt egykori igazgatóhelyettesét. Balog Zoltán először minden felelősséget Novák Katalinra hárított az ügyben, aztán a távozását követelő hangok közepette mégis bejelentést tett a lemondásáról az emiatt összehívott pénteki zsinati ülésen.

Balog Zoltán lemondása figyelemre méltó abból a szempontból, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető  miniszter annak a Dunamelléki Református Egyházkerületnek a jogtanácsosa, amelyet Balog Zoltán vezet, ma pedig a Kormányinfón kijelentette, hogy addig marad jogtanácsos, amíg Balog Zoltán püspök. 

A lemondás előhangjaként a Telex kiszivárogtatta, hogy Novák Katalin jóval azelőtt egyeztetett Balog Zoltánnal Kónya  Endrének adott elnöki kegyelemről, mint hogy megalakult volna a köztársaséági elnök mellett működő tanácsadói testület, amelynek a református püspök is tagja. Márpedig Balog Zoltán minden nyilatkozatában eddig arra hivatkozott, hogy nem ő nyújtotta be a kegyelmi kérvényt, de az előzetes vélemények és más információk alapján tanácsadóként egyetértett vele. – Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik. Akár tévedtem, akár nem. Ez a tanácsadói szerepkörben magától értetődő – fogalmazott.

Novák Katalin és Varga Judit után Balog Zoltán az elnöki kegyelmi botrány harmadik áldozata.