Alkotmánybíróság;Sulyok Tamás;

Volt KDNP-s képviselő vezeti ideiglenesen az Alkotmánybíróságot

Az elnöki pozícióra id. Lomniczi Zoltán a legesélyesebb. 

Megválasztott vezető nélkül marad az Alkotmánybíróság, miután Sulyok Tamást államfőnek jelölte a Fidesz. Ezért az elnöki hatásköröket a testület korelnöke gyakorolja az új vezető megválasztásáig - írja az Index.

A kormányközeli portál emlékeztet, hogy utóbbi nem más, mint a 76 éves Salamon László, aki összehívja a testületet, vezeti az üléseket, meghatározza a napirendet, s ő jelöli ki az új ügyek előadó alkotmánybíráit. Mindez csupán egy korlátozott hatáskört jelent, mivel a korelnök nem képviselheti az Alkotmánybíróságot az Országgyűlés és más szervek, valamint a nyilvánosság előtt, nem irányíthatja az Alkotmánybíróság Hivatalát, valamint nem gyakorolhatja a munkáltatói jogokat az Alkotmánybíróság hivatalának köztisztviselői és munkavállalói felett. A testület elnöki posztjára id. Lomniczi Zoltán a legesélyesebb. Emellett még egy új alkotmánybírót is kell választania a képviselőknek. Ehhez kétharmados többség kell. 

Salamon László 1990-től 2013-ig volt országgyűlési képviselő. Korábban a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnökségi tagja is volt, 1996-tól azonban a Fidesz, majd a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselőjeként politizált.