sztrájk;Magyar Állami Operaház;munkabeszüntetés;

Sztrájkba lépnek márciustól az Opera dolgozói

A munkabeszüntetés a kollektív szerződés megkötéséig tart. 

Március 19-én 18 órától határozatlan ideig sztrákjba kezdenek a Magyar Állami Operaház dolgozói - derül ki egy, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által közzétett felhívásból, amire a Magyar Narancs hívta fel a figyelmet.

A  munkáltatóval folytatott kollektív vitában a munkáltató nem hajlandó teljesíteni követeléseiket, s így a 2024-es évre vonatkozó bérmegállapodást sem tudták megkötni. A munkabeszüntetést annak érdekében kezdeményezik, hogy kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, a visszaéléssszerű joggyakorlást nem tűrő körülmények közt történjen a munkavégzés. A sztrájk a kollektív szerződés megkötésééig, valamint a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás létrejöttéig tart. 

Tavaly novemberben mi is hírt adtunk róla, hogy az érdekvédelmi szervezetek és Ókovács Szilveszter főigazgató közt egy hosszú idő tartó feszültség húzódik, amelynek alighanem most értünk következő fejezetéhez.