ellenzék;önkormányzati választások;előválasztás;

Jó eséllyel egyetlen kerületben lesz ellenzéki előválasztás Budapesten

Vidéken jelen állás szerint még ennyi sem biztos.

Budapesten egyelőre csak a XII. kerületben biztos, hogy lesz ellenzéki előválasztás. Az V. és a XIV. kerület kérdéses, vidéken pedig ennél is nehezebb találni jelet az ellenzéki pártok ilyen jellegű együttműködésére - derül ki a hvg.hu cikkéből.

Pedig az idő sürget, ha az ellenzék akar előválasztásokat tartani, azokat a június 9-ei európai parlamenti és önkormányzati választások fényében legkésőbb április elejéig le kellene bonyolítani. Április 20-tól már kampányidőszak van, így március 8-ig el kellene dönteni, hol tartsanak egyáltalán előválasztást - ezt Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke mondta a lapnak. 

Ehhez képest egyelőre csak a XII. kerületben látszik biztosnak, hogy lesz előzetes megmérettetés. Itt a jelöltek az MKKP részéről Kovács Gergely, a Momentumtól Farkas Csaba, az LMP-s Kendernay János és Visi Piroska lesznek - utóbbi korábban a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártban politizált. Az előválasztás azért is fontos, mert az ősfideszes Pokorni Zoltán bejelentette visszavonulását, így akár még teremhet is babér az ellenzéknek a kerületben, már amennyiben a közös jelölt le tudja győzni az eddigi alpolgármestert, Fonti Krisztinát. Itt felmerült a preferenciális előválasztás ötlete is, amelynek lényege, hogy a szavazók nem csak egy jelöltre, hanem akár mindenkire voksolhatnak, viszont fel kell állítaniuk egy sorrendet, hogy kit szeretnének leginkább és kit legkevésbé. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a leginkább konszenzusos jelölt szállhat szembe a kormánypárti ellenféllel.

A hvg.hu szerint az V. kerületben még aránylag jó esély mutatkozik az előválasztásra: ha lesz, akkor itt Juhász Péter, az Együtt korábbi társelnöke mérkőzhet meg az ex-szocialista Kovács Alex Gábor önkormányzati képviselővel. A győztes ellenfele a kerületet tíz éve irányító Szentgyörgyvölgyi Péter, Rogán Antal korábbi polgármester utódja lesz.

Zuglóban viszont jelenleg úgy néz ki, nem lesz előválasztás: a kerületet jelenleg vezető, az MSZP és a DK által támogatott szocialista Horváth Csaba ugyanis írásba adta, hogy nem akarja megmérettetni magát. Márpedig ellenzéki kihívója neki is van: Rózsa András momentumos ex-alpolgármester, akit pártján kívül a Civil Zugló Egyesület és a kerület országgyűlési képviselője, Hadházy Ákos is támogat. Utóbbi a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a témában:

„Az MSZP és Horváth Csaba polgármester nem vette a fáradságot, hogy képviseltessék magukat a Civil Választási Bizottság mai ülésén. Csak egy levelet küldtek, amelyben megerősítették, hogy a zuglói polgármester gyáva ahhoz, hogy előválasztáson mérettesse meg magát. Azt írták, hogy szerintük a Fidesz érdekeit szolgálja, aki ki meri hívni előválasztásra. A leghatározottabb véleményem továbbra is, hogy az ellenzék részéről csak egy jelölt indulhat június 9-én. Megegyezés híján az előválasztást mindenképp meg kell, és meg is fogjuk tartani. Ha addig nem lép vissza, a szavazólapokon Horváth Csaba nevének is szerepelni kell, akkor is, ha azon nem mer elindulni.”

Az ellenzéki politikus megjegyezte, hogy az MSZP egyenként máshol támogatja az előválasztást, Zuglóban pedig az az egyetlen érvük ellene, hogy Horváth Csabát 2019-ben megválasztották. Emlékeztetett azonban, hogy ugyanez volt a korábbi MSZP-s parlamenti képviselő, Tóth Csaba érvelése, akit aztán a zuglói választók elsöprő többséggel küldtek el az előválasztáson. Utána pedig ugyanígy tettek a Fidesz jelöltjével - írta Hadházy.

A hvg.hu felidézi, hogy egy korábbi Medián-mérés szerint Horváth Csaba esélyesen ki is kapna Rózsa Andrástól egy előválasztáson. Ráadásul a helyiek nagy többsége, 74 százaléka szeretne is előválasztást.

Felmerült, hogy a főváros XXI., és XXII., kerületében is lehetne ellenzéki előválasztást tartani, a CVB azonban mostanáig sem kapott erre vonatkozó megkeresést. Igaz, erre március 8-ig még van idő. 

Egyelőre arról sem tudni, hogy a főpolgármester-választáson lesz-e előválasztás, márpedig ha Vitézy Dávid elindul, ő komoly versenytársat jelenthet Karácsony Gergelynek. A Jobbik Brenner Kolomant, a Mi Hazánk pedig Grundtner Andrást indítja a posztért.