Zugló;választás;ellenzék;Horváth Csaba;

Medián: Zuglóban a kormányváltást akarók többen szavaznának a momentumos kihívóra, mint Horváth Csabára

A kormányváltást akaró helyiek túlnyomó többsége előválasztáson döntene az induló személyéről. Czeglédi Zoltán a hír kapcsán az ügyesen tolmácsolt kutatásokra és a médiahájpra hívja fel a figyelmet.

A kormányváltást akaró zuglóiak relatív többsége, 38 százaléka a Momentum Mozgalom polgármester-jelöltjére, Rózsa Andrásra szavazna, a jelenleg hivatalban lévő szocialista Horváth Csabára pedig 33 százalék - derül ki a Medián közvélemény-kutatásából.

A HVG által készített felmérés ezer zuglói megkérdezésével zajlott január 19. és 24. között. A meg nem nevezett fideszes jelöltet mind a ketten megvernék, igaz, Rózsa András kicsit nagyobb arányban diadalmaskodna. A kerületben kizárólag a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatottsága, valamint a Momentum Mozgalom támogatottsága két számjegyű. A Mi Hazánk Mozgalom öt százalékon áll, a többi párt 1-2 körül mozog. 

Rózsa András korábban alpolgármesterként dolgozott, indulását a CivilZugló Egyesület, valamint Zugló országgyűlési képviselője, Hadházy Ákos is támogatja. A felmérésből egyebek mellett az is kiderül, hogy a kormányváltást akaró helyiek 74 százaléka támogatna egy előválasztást. 

A hírrel kapcsolatban Ceglédi Zoltán Facebook-bejegyzésében azt fejtegeti, hogy a Meditán felméréséből nem pontosan azt tudható meg, hogy "Zuglóban többen szavaznának a momentumos kihívóra, mint Horváth Csabára". Arra hívja fel a figyelmet, miszerint a kutatásból az derül ki, hogy "azon zuglóiak körében, akik kormányváltást akarnak, ezen belül az előválasztást is támogatják, ezen belül el is mennének az előválasztásra, van öt százalékpontos előnye a momentumos jelöltnek." 

A politikai elemző posztjában kitér arra is, miszerint korábban "az ügyesen tolmácsolt kutatások és a médiahájp okán az ellenzék pajzsra emelte Márki-Zay Pétert, aki eredetileg, az első fordulóban a legelszántabb-legaktívabb ellenzékiek körében is csak minden ötödiket győzte meg. Aztán volt nagy koppanás, hogy ja, odakint >>vissza kell rakni<< a táblára a nem kormányváltókat, le kell húzni a csak online szavazókat, és számolni azzal, hogy van fideszes ellenfél is."

Végezetül Czeglédi azt a konklúziót vonja le, hogy "ha Zuglóban idén fideszes győzelem lesz, annak az lesz az oka, hogy a kormánypárti jelölt képes lesz nem elszántan kormánypárti szavazókat is megszólítani, az ellenzék meg bezárja magát saját radikálisainak kisebbségben lévő választói szubkultúrájába. Jelenleg tehát egy dolgot lehet biztonsággal kijelenti: az ellenzéki előválasztást valamelyik ellenzéki jelölt fogja megnyerni. Akinek nagyobb a sajtóhátszele, annak van erre több esélye."