Oroszország;Alekszej Navalnij;Kira Jarmis;

2024-02-24 20:43:00

Kiadták Alekszej Navalnij holttestét az édesanyjának

Egyelőre nem világos, hogy a temetés miként fog zajlani.

Kiadták Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető holttestét édesanyjának - közölte a politikus szóvivője, Kira Jarmis a BBC szerint. A szóvivő az X-en köszönetet mondott mindenkinek, aki követelte a hatóságoktól, hogy adják át az ellenzéki politikus maradványait.

Navalnij édesanyja, Ljudmilla Navalnaja az elmúlt napokban ahhoz a sarkvidéki börtönhöz közeli városban szállt meg, ahol a férfit fogva tartották, s ahol meghalt. A BBC felidézi, hogy a hatóságok aláíratták az édesanyával a halotti anyakönyvi kivonatot, mely szerint a férfi természetes halállal halt meg, ezt követően pedig három órát kapott, hogy beleegyezzen fia „titkos” temetésébe, ellenkező esetre pedig megzsarolták azzal, hogy az ellenzéki vezetőt a büntetőtelepen temetik el, ahol meghalt.

Kira Jarmis szerint az egyelőre nem világos, hogy a Navalnij temetése miként fog zajlani. „Nem tudjuk, hogy a hatóságok beleavatkoznak-e abba, hogy a temetés a család akarata szerint történjen és ahogy Alekszej megérdemli” - fogalmazott.

A férfi halálának részletei továbbra sem tisztázottak, feleséje, Julija Navalnaja és a Putyin-rezsim bírálói szerint a Kreml utasítására meggyilkolták. Navalnij csapata most 20 ezer eurót (és segítséget Oroszország elhagyásához) ajánlott fel a büntetőtelep azon tisztjeinek, akik pontos információt tudnak adni számukra az ellenzéki vezető halálának körülményeiről.