évforduló;Ukrajna;Kanada;Olaszország;Kijev;Justin Trudeau;Volodimir Zelenszkij;orosz-ukrán háború;biztonsági megállapodás;

Olaszország és Kanada 10 évre szóló katonai biztonsági megállapodást kötött Ukrajnával

A Nyugat töretlenül támogatja Ukrajnát, hangzott el az orosz agresszió második évfordulóján.

A Kijev melletti Hosztomel katonai légi bázisán zajlott le az Ukrajna elleni háború egyik fontos összecsapása, amely nagyban meghatározta az események további menetét. 2022. február 24-én, az invázió napján, az orosz légierő egységei megpróbálták elfoglalni a repülőteret, amely a fővároshoz való közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bírt. Putyin terve az volt, hogy a bázist az orosz csapatok logisztikai központjává teszik, ahová csapatokat és felszereléseket szállíthatnak. Az ukrán hadsereg azonban visszaverte az egymás utáni támadásokat és április 2-án kivonulásra késztette az agresszort.

Nem véletlen, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a bombázások nyomait viselő hosztomeli katonai repülőteret jelölte ki a háború második évfordulóján rendezett megemlékezés színhelyévé. Az eseményre meghívta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Alexander De Croo belga kormányfőt, az EU Tanácsának soros elnökét, Giorgia Meloni olasz kormányfőt, aki jelenleg a világ legfejlettebb országait vezető G7 csoport elnöke és Justin Trudeau kanadai kormányfőt a NATO képviseletében.

- Oroszország itt akarta megnyerni a háborút, de itt szenvedte el az első komoly vereségét. A világ láthatja, hogy minden gonosz legyőzhető 

- mondta beszédében az ukrán elnök. A meghívott külföldi vendégek valamennyien hangsúlyozták, hogy “Ukrajna harca valamennyiünk harca”, az ukránok a “mi demokráciánkért” is küzdenek, és mindaddig számíthatnak ránk, amíg le nem győzik az agresszort.

Az öt politikus délután több formátumban is tárgyalóasztalhoz ült, ezt követő sajtótájékoztatójukon pedig bejelentették, hogy Olaszország és Kanada 10 évre szóló katonai biztonsági megállapodást kötött Ukrajnával. Volodimir Zelenszkij közölte:

országának minden támogatásra szüksége van, de leginkább arra, hogy a segítség időben érkezzen. Nagyon hiányoznak a polgári légvédelmi berendezések, a légvédelmi rendszerek és a nagy hatótávolságú fegyverek

- tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy a Nyugat az eddigieknél határozottabban lépjen fel a Putyin-rendszerrel szemben, bővítse a feketelistáját a rezsim támogatóival és a bűncselekmények elkövetőivel.

A sok fogadalom ellenére a kelleténél lassabban éri el a segítség Ukrajnát, miközben az orosz hadsereg több fronton is ellentámadásba lendült a fronton. Az amerikai Kongresszus hónapok óta nem képes jóváhagyni az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros támogatási csomagot, az európai országok pedig március helyett csak az év vége előtt tudják teljesíteni az 1 millió lőszer szállítására tett ígéretüket.

A szombaton Kijevbe látogatott négy nyugati vezető igyekezett meggyőzni az ukrán elnököt, hogy ameddig csak szükséges, számíthat rájuk és országaikra. Ursula von der Leyen egy újságírói kérdésre kifejtette: 

szerinte az európaiak Ukrajna mögött állnak, és ezt a meggyőződésüket kell szavazatokra váltani a júniusban esedékes európai parlamenti választásokon.