Robert Fico;Orbán Viktor;Donald Tusk;Prága;kifütyülés;Petr Fiala;

Kifütyülték Orbán Viktort a prágai V4-csúcs előtt

Ukrajna-párti tüntetők várták a miniszterelnököt. Robert Fico is megkapta a magáét

A prágai Liechtenstein-palota előtt várta füttykoncert Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A Telex helyszíni helyszíni tudósítása szerint körülbelül ötven tüntető biztosította a díszes fogadtatást.

A V4-országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) több mint egy év kihagyás után tartanak ismét csúcstalálkozót. A blokkban ugyanakkor jelenleg éles törésvonal húzódik az Ukrajna-párti lengyel és cseh, illetve a Pztyin-rezsim felé húzó  oroszpárti magyar és szlovák kormány között. Petr Fiala cseh miniszterelnök a lap szerint egészen nyíltan ki is jelentette, hogy nincs elragadtatva a vendéglátó szerepétől: „Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie.”

Donald Tusk lengyel kormányfő már valamivel konstruktívabb hozzáállást tanúsított, legalábbis, amikor autójából kiszállva egy újságíró megkérdezte tőle, hogy él-e még a V4, mosolyogva annyit felelt: Igen, él.

A találkozóra elsőként Petr Fiala autója gurult be, másodiknak érkezett Donald Tusk. Harmadiknak érkezett Orbán Viktor mikrobusza, ekkor vette kezdetét az éles füttyszó. A Telex tudósítójának a helyszínen annyit mondott, hogy a hangulat vidám, feszültségek mindig vannak, de azt is derűvel kell kezelni.

Egyébként Orbán Viktor ügyet sem vetett a tüntetőkre, nem úgy az utolsónak érkező Robert Fico, akit szintén füttykoncerttel vártak. A szlovák miniszterelnök szólt, hogy üdvözli az egybegyűlteket, tett feléjük néhány lépést és intett nekik. Alapvetően mindkettejüket az oroszpártiságuk miatt kárhoztatták a főként uniós és ukrán zászlót lobogtató tüntetők. Robert Ficót börtönbe is akarták küldeni, összefüggésbe hozva a csehszlovák állambiztonsági szolgálattal.