Oroszország;Orbán Viktor;Grúzia;Alekszej Navalnij;

„Sovinisztáknak nem jár tisztelet” – Orbán Viktor figyelmen kívül hagyta azt, amit Alekszej Navalnij egész politikai pályája igazol

A kormánypárti politikusok nem álltak fel a február 16-án börtönében elhunyt orosz ellenzéki vezető tiszteletére.

„Sovinisztáknak nem jár tisztelet. Aki a grúz–orosz háború idején patkányoknak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk föl. Egyébként nyugodjon békében” – így magyarázta Orbán Viktor miniszterelnök azt, hogy a kormánypárti politikusok nem álltak fel a február 16-án börtönében elhunyt Alekszej Navalnij tiszteletére. Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa kezdeményezte a kegyeleti megemlékezést, az ellenzéki politikusok eleget is tettek kérésének. A miniszterelnök meg is köszönte párttársainak, hogy figyelmen kívül hagyták a felhívást.

A kormányzati gesztus és Orbán Viktor magyarázata annak ellenére döbbenetes, hogy köztudott: Navalnij nacionalista politikusként tűnt fel az orosz politikában, igen fiatalon, 24 évesen. Több kifogásolt, időnként valóban soviniszta, sőt rasszista kijelentést is tett, amikor a közép-ázsiai bevándorlók és vendégmunkások ellen szónokolt.

Navalnij megosztó személyiség volt, ellenzéki körökben nehezen felejtették múltját és a Putyint is bűvkörében tartó nagyorosz eszméhez való vonzódását. Miután kizárták a liberális Jabloko pártból, 2007-ben megalakította az Orosz Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat, 2008-ban, amikor Oroszország megtámadta Grúziát, Navalnij 32 évesen lelkesen támogatta a Putyin akkori háborúját, majd miután egy barátja bombatámadásban elhunyt a harcok során, „rágcsálóknak” nevezte a grúzokat. Először bocsánatot kért a szomszédos népet sértő szavaiért, majd 2023-ban azért is, hogy támogatta Grúzia megtámadását. (A háborús indok akkor az volt, hogy a két szakadár enklávéban állomásozó orosz békefenntartókra támadt a Mihail Szaakasvili vezette ország hadserege.)

De Navalnij 2014-ben, a Krím Oroszországhoz csatolását is helyeselte, mondván, hogy 3 millió orosz lakja, korábbi Ukrajnához tartozásáról pedig úgy vélekedett, hogy az minden nemzetközi norma megsértésével történt. Ukrajna 2022. február 24-i teljes körű invázióját viszont már hevesen ellenezte Navalnij is.

Orbán Viktor azonban a Krím elcsatolásának jóváhagyását nem vetette Putyin ellenfele szemére és azt is figyelmen kívül hagyta, amit egész politikai pályája igazol: Navalnij fejlődőképes volt és fejlődött.