MSZP;Molnár Zsolt;kormánypártok;sírhelymegváltás;leszavazás;

Hiába csökkentené az MSZP a sírhely-újraváltás költségeit, a kérdést napirendre sem veszi a parlament

A fideszes többség még a nem pártpolitikai témájú javaslatokat sem engedi tovább, ha azok ellenzéki politikusoktól érkeznek. 

Elfogadhatatlan, hogy adót szed az állam azon a szomorú tényen, hogy a hozzátartozóknak meg kell váltaniuk szeretteik sírhelyét. Alapvetően 27 százalékos ÁFA-t kell fizetni a sírhelyek újraváltása után – áll Molnár Zsoltnak, az MSZP pártigazgatójának lapunkhoz is eljuttatott közleményében. A politikus parlamenti képviselőként benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy jelentősen csökkentsék a terheket, egyrészt áfamentességgel, másrészt a rászorulónak adott állami finanszírozással.  Mint kiderült, a parlament gazdasági bizottsága ülésén a kormánytöbbség leszavazta már azt is, hogy tárgysorozatba vegyék, így a javaslat nem kerülhet a parlament elé.

 – Ahol az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap – 28.500 Ft – 400 százalékát nem haladja meg, ott a megváltási díj 50 százalékát kérelemre, a központi költségvetésből lehetne finanszírozni. Ez a lehetőség különösen indokolt esetben a megváltási díj 75 százalékáig emelkedhetne – emelte ki Molnár Zsolt, aki az Országgyűlésben napirend előtt is felszólalt az ügyben.

Mint hozzátette, a javaslat azt is tartalmazta, hogy a sírhely fölött rendelkező hozzátartozók kapjanak időben értesítést a megváltási kötelezettségről – a tárgyévet megelőző október 31-ig – és a temetkezési intézetek ezzel kapcsolatosan országszerte vezessenek egységes nyilvántartást, hiszen a hozzátartozók gyakran csak a sírhelyre kitett papírcetliről értesülnek az újraváltási kötelezettségről.

Az MSZP-s politikus szerint ugyanis szeretteink emlékének ápolása nem lehet anyagi kérdés, és már több olyan ügyben kért jogszabálymódosításokat, amelyek „kilépnek a hagyományos pártpolitikai keretekből”, mégsem kapnak támogatást a kormánypárttól. Mint említette, a halottaink örök nyugalma mellett ilyen ügy még, hogy a közutakat ne használják versenypályának vagy Balaton ne lehessen egy lakópark luxusmedencéje.