kitüntetés;Orbán Viktor;Kálmán Olga;Demokratikus Koalíció;bicskei gyermekotthon;

Úgy tűnik, hogy 2016-ban hivatalosan Orbán Viktor terjesztette elő állami kitüntetésre a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját

Ez a Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozat szövegéből derül ki.

„A köztársasági elnök 297/2016. (VIII. 22.) KE határozata kitüntetés adományozásáról. Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f ) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 18. § (1) bekezdése alapján – a miniszterelnök előterjesztésére – a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója részére a MAGYAR BRONZ ÉRDEMKERESZT polgári tagozata kitüntetést adományozom.”

Ez a szövege annak a Magyar Közlöny 2016. augusztus 22-i számában megjelent köztársasági elnöki határozatnak, amelyből az derül ki, hogy hivatalosan Orbán Viktor volt az, aki az akkori nemzeti ünnep, 2016. augusztus 20. alkalmából állami kitüntetésre méltónak találta a pedofíliáért jogerősen 8 év fegyházra ítélt Vásárhelyi Jánost, előterjesztette és ellenjegyezte az Áder János adományozott elismerést.

A döntés – amelyre keddi sajtótájékoztatóján Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője hívta fel a figyelmet – több okból sem vet túl hízelgő fényt a miniszterelnökre. Ennek három oka is van. Az első az, hogy Vásárhelyi János gyermekek elleni szexuális visszaéléseiről már a 2016-os állami kitüntetése előtt öt évvel korábban is röppentek fel hírek, és bár az akkor indult nyomozást bűncselekmény hiányában lezárták, ismert gyermekvédelmi szakemberek mellett Tarlós István akkori budapesti főpolgármester környezete is tudhatott a pedofília gyanújáról.

A második ok az, hogy két héttel az állami kitüntetés után, 2016. szeptember 6-án a gyermekotthon egyik korábbi gondozottja – egyike azoknak, akik 2011-ben vallomást tettek az igazgató ellen – a vonat elé vetette magát. Egy nappal később egy másik áldozat, Pop Mert Julián Budapesten feljelentést tett az ügyben, amelyben Vásárhelyi Jánost végül pedofíliáért nyolc év fegyházra ítélték. A harmadik ok az, hogy Orbán Viktor hétfőn, a parlament 2024. tavaszi ülésszakának az első napján minden felelősséget a mostani ellenzékre hárított.  

A gyermekotthon körüli pedofilügyben két eljárás indult. Az első büntetőügyben Vásárhelyi Jánost 8 év fegyházra ítélték pedofília miatt, de indult egy másik büntetőügy is kényszerítésért és vesztegetésért az igazgató, illetve a tavaly elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, Kónya Endre ellen. Ebben az igazgatót 2 év 3 hónapra, az igazgatóhelyettest pedig 3 év év 4 hónapra ítélték. Orbán Viktornak február elején robbant az arcába a botrány, amikor kiderült, hogy Novák Katalin 2023 áprilisában Kónya Endrének elnöki kegyelmet adott. Ez elég kellemetlen érzés lehetett azután, hogy az Orbán-kormány gyermekvédelemre hivatkozva fóliáztat LMBTQ-tartalmú könyveket, a miniszterelnök legalábbis azóta sem ejtette ki a nyilvánosság előtt a botrány miatt távozó Novák Katalin nevét. (Hogy egészen világos legyen: az LMBTQ nem egyenlő a pedofíliával.)

A gyermekotthon volt igazgatója karrierje alatt több kitüntetésben is részesült. 2000-ben Bicske díszpolgári címet adott neki, 2015-ben Budapest a gyermekvédelmi Bárczy István-díjjal ismerte el munkásságát (ezt akkor Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester is megszavazta) , 2016. augusztus 20-án pedig Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott. A Bárczy-díjtól Vásárhelyi Jánost 2019-ben Karácsony Gergely javaslatára megfosztották.

Ami a Demokratikus Koalíciót illeti, Kálmán Olga most azt mondta, szó sincs arról, hogy Orbán ne tudta volna, hogy kit tüntet ki, hiszen 2016. augusztus 20-án adták át ezt a kitüntetést, öt évvel azután, hogy az igazgatóról kiderült, hogy pedofil. Orbán Viktor válasszal tartozik az országnak: miért tüntette ki a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját – jegyezte meg az ellenzéki párt frakcióvezetője.