Orbán Viktor;Grúzia;Vlagyimir Putyin;Alekszej Navalnij;2008-as grúziai helyzet;

Orbán Viktor a grúzokra hivatkozva sovinisztázta le Alekszej Navalnijt, ehhez képest a grúz elnök tragikusnak nevezte az orosz ellenzéki vezető halálát

A miniszterelnök érzékenyebb az orosz ellenzéki vezető csaknem 16 évvel ezelőtti szavaira, mint maguk a grúzok.

Lapunk is beszámolt arról, hogy miután a párbeszédes Tordai Bence kérésére az ellenzéki pártok képviselői (a Putyin-párti Mi Hazánk Mozgalom kivételével) egyperces néma felállással emlékeztek meg a sarkvidéki börtönben életét vesztő Alekszej Navalnijra a parlamentben, Orbán Viktor azzal magyarázta a fideszesek ülve maradását, hogy „sovinisztáknak” a magyar parlamentben nem jár tisztelet. – Aki a grúz–orosz háború idején patkányoknak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk fel – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő feltételezhetően arra utalt a Vlagyimir Putyin melletti újabb kiállás magyarázatával, hogy - amint azt szintén megírtuk - Alekszej Navalnij még 2008-ban, amikor Oroszország megtámadta Grúziát (az orosz elnököt ekkor amúgy Dmitrij Medvegyevnek hívták, az ország de facto vezetője pedig akkor is Vlagyimir Putyin volt), az akkor 32 éves Alekszej Navalnij támogatta a háborút, majd miután egy barátja bombatámadásban elhunyt a harcok során, „rágcsálóknak” nevezte a grúzokat.

Orbán Viktor megszólalása több szempontból is abszurd. Egyrészt azért, mert az orosz ellenzéki vezető azóta bocsánatot kért a grúzokat sértő szavaiért, majd 2023-ban azért is, hogy támogatta Grúzia megtámadását. Másrészt pedig azért, mert jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a magyar miniszterelnök érzékenyebb a grúzokat ért verbális sértésre, mint a grúzok maguk. Legalábbis Szalome Zurabisvili grúz elnök egy, a Bloomberg Televisionnek adott interjúban - szúrta ki a 444 - közel sem volt ennyire ellenséges az elhunyt orosz ellenzéki vezetővel.

A grúz államfő Navalnij halálát tragédiaként jellemezte, s arról beszélt, hogy ha igaz, hogy az ellenzéki politikust Vlagyimir Putyin ölette meg, akkor az katasztrofális és tragikus az emberi jogokra és a demokráciára nézve szerte a világon. Mindez szintén azt jelzi, hogy milyen is az orosz rezsim - tette hozzá.