Orbán Viktor;Országgyűlés;köztársasági elnökválasztás;

Orbán Viktor bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el, amelyik minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére vonatkozik – Élő az első 2024-es parlamenti napról

Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre,  az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is – ki kell terjednie – szögezte le a kormányfő a parlament 2024. tavaszi ülésszakának első napján.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Sűrű nap áll előttünk. A mai napon elfogadjuk az elnökasszony lemondását, megválasztjuk az új köztársasági elnököt, és jóváhagyjuk Svédország NATO-csatlakozását is – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök „A Magyarország előtt álló kihívásokról és feladatokról” című napirend előtti felszólalását az Országgyűlésben.

A kormányfő ismét köszönetet mondott Novák Katalin munkájáért – akinek a nevét ez alkalommal sem ejtette ki –, és megismételte, hogy a lemondás helyes volt, Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik. – A gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez – szögezte le. Hozzátette, az elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést le kell tölteni, nincs kibúvó, nincs kedvezmény, nincs kegyelem. Aki nevelőként nem a gyermek pártját fogja, annak nincs mentsége, és nem számíthat kegyelemre. Úgy tűnik – folytatta –, hogy az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, ezért a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő. Ezért fontos a hatályban évő szabályok áttekintése, ide értve az alkotmány nyújtotta garanciákat is.

Megoldandó feladatnak nevezte azt is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető, semmilyen indokkal. A bíróságokat arra kérte, erre tekintettel döntsenek a folyamatban lévő ügyekben.

– A bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel. Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt? – tette fel a kérdést, és bejelentette, vizsgálatot rendelt el, ami minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére vonatkozik. – Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre – az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is – ki kell terjednie – szögezte le a kormányfő. A hatóságoktól elvárja, hogy a legteljesebb és legalaposabb vizsgálatokat végezzék el.

Orbán Viktor ezután hangsúlyozta, Magyarország erős és stabil, egy köztársaságielnök-váltást pedig úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében, „elvégre ezért választottak meg bennünket az emberek". Ennek szerinte úgy lehet eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják. – Óriási tapasztalat, tiszteletreméltó tudás, vitathatatlan tekintély – jellemezte Sulyok Tamást.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy Magyarország kormánya a képviselők elé terjesztette Svédország NATO-csatlakozását. – Támogatjuk, hogy a csatlakozás megtörténjen – mondta, és hozzátette, a NATO védelmi szövetség, mielőtt egy új tagot beengedünk, fontos, hogy előtte rendezzük a vitákat.

– Hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal. A vitáink rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez azonban nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet – mondta, és közölte, Magyarország szuverén ország, nem tűzi, hogy mások diktáljanak neki. – Csak Putyin! – kiabálta be valaki.

A miniszterelnök azt mondta, a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közti tiszteletteljes viszonyhoz. Majd bejelentette, a svéd kormányfővel a két ország számára kölcsönösen előnyös megállapodásokat is tető alá hoztak. – Magyarország légvédelmi és légi támadóképességét svéd gyártmányú vadászgépek biztosítják. Az ezekről szóló korábbi szerződést meghosszabbítjuk és négy új vadászgépet vásároltunk – mondta, hozzátéve, a légvédelmi rendszerhez logisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak, ezt a szerződést is meghosszabbították és kiterjesztették a kiképzésre is. Megállapodtak arról, hogy megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is.

A kormányfő felidézte, hogy két éve támadta meg Oroszország Ukrajnát. – Két éve tart az öldöklés és a pusztítás. Százezrek haltak meg, milliók menekültek el szülőföldjükről, a pusztítás mértéke felfoghatatlan – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, Magyarország segítséget nyújt Ukrajnának a sérültek ápolásában és a háborús rokkantak ellátásában. A magyar történelem legnagyobb humanitárius segélyprogramjával támogatjuk a földönfutóvá és menekültté tett milliókat, hozzájárulunk Ukrajna energiaellátásához.

– Kezdettől fogva tudjuk és mondjuk, ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki. Magyarország ezért a háború évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz – jelentette ki. Hozzátette: nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni, tűzszünetért és békéért fogunk dolgozni a nemzetközi politikában.

A miniszterelnök felszólalása után a képviselőcsoportok reagálása következett.

A párbeszédes Tordai Bence szerint a miniszterelnök beszédében terelt, csúsztatott, "időnként vaskosakat hazudott". Majd – ha már a kormány nem élezte felelősségének, ellentétben a többi uniós tagállammal – azt kérte, az Országgyűlés egy perces néma felállással emlékezzen meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről. A kormánypárti képviselők ülve maradtak, ezt Tordai szégyennek nevezte. Majd kiemelte, a mai napig hiába várni arra, hogy a kormánypárti képviselők, illetve a kormány tagjai bocsánatot kérjenek a bicskei gyermekotthonban történt visszaélések áldozataitól.

– Az ön minisztere, Orbán úr, ellenjegyezte ezt a kegyelmi kérvényt. De amikor egy ilyen súlyos ügyben a köztársasági elnök és a kormány között egy ellentét feszül, higgyük el azt, hogy az ön véleményét, az ön döntését nem kérték ki? – tette fel a kérdést, a gondolatmenetet azonban már nem tudta végigvinni, mert Kövér László elvette tőle a szót.

Ungár Péter, az LMP társelnöke béremelést követelt a gyermekvédelmi dolgozóknak, és leszögezte, ha ennek nem sikerül eleget tenni, nem tesznek semmit a gyermekvédelem érdekében. Szomorúnak nevezte, hogy akkor kerülnek be a hírekbe, amikor tragikus dolgok történnek.

Az MSZP-s Tóth Bertalan közölte, az egészségügy és aszociális ellátórendszer romokban van. Itt egy bizalmi válság, ami a nemzetközi porondon sikerült elérni, „szégyenkezünk is önök miatt”. – Várjuk, hogy a NATO-csatlakozásban ki járt jól, azok, akik eladták nekünk a Gripeneket, vagy mi, akiknek fizetnünk kell – jelentette ki. Úgy véli, a kormánynak az a baja, hogy leleplezték "pedofilsegítő tevékenységüket", azt pedig súlyos erkölcsi bűnnek nevezte, hogy a kegyelmi ügyet Orbán Viktor hibának minősítette.

- Itt ül velünk szemben Magyarország első pedofilbarát miniszterelnöke - mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki ugyancsak hangsúlyozta, hogy a gyerekektől senki nem kért bocsánatot, és hogy a miniszterelnök azt mondta, hiba történt.

Mostantól máshogy néznek magukra az emberek, undorodva, elvesztették a lehetőséget arra, hogy érvényes szavuk lehessen 

- jelentette ki.

„Mi zártuk börtönbe ezt az embert”

Köszönöm a kormánypárti frakciónak, hogy megőrizték hidegvérüket- jelentette ki a miniszterelnök a Tordai Bence által Alekszej Navalnij emlékére kezdeményezett egyperces néma felállásra, s az ellenzéki képviselők felszólalásaira reagálva. Orbán Viktor azt mondta, sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet, és aki a grúz-orosz háború idején patkánynak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk föl. Egyébként pedig nyugodjon békében - vetette oda.

Az LMP frakcióvezetőjének címezve mondandóját azt mondta, sok igazság van abban, amit az ellenzéki képviselő mondott a gyermekvédelmi rendszer állapotáról. Emlékeztetett, hogy 2010-ben szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatásokra a baloldali kormány 325 milliárd forintot költött, 2024-ben pedig 1463 milliárd forintot. Mindez négyszeres emelést jelent számításai szerint. A bérek sincsenek jó állapotban, de a valósághoz hozzátartozik, hogy 2022 és 2024 között a szociális és gyermekvédelmi területen átlagosan 46,2 százalékos béremelést hajtottunk végre a 21-es bérekhez képest. Ennyit a valóságról - nyomatékosította. Hozzátette, meggyőződése szerint a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók bérének semmilyen összefüggése nincs a pedofil bűncselekményekkel.

A kormányfő azt hangoztatta, egy alapvető tényre szeretné felhívni azok figyelmét, akik a kormánykoalíciót támadják ebben az ügyben: – A pedofil bűnelkövetőt mi zártuk börtönbe. Azért kellett nekünk börtönbe zárni, mert önök nem zárták be - címezte mondandóját az ellenzéknek.

Megjegyezte, hogy húsz évig semmilyen, vele szemben következménnyel járó vizsgálatot nem végeztek. – Ezzel az emberrel szemben 2011-ben már megindítottuk az első rendőrségi eljárást - amit a mostani vizsgálat föl is tár majd, hogy miért nem vezetett sikerre. Majd nem törődtünk bele ebbe, és másodjára is megindítottuk a vizsgálatot, és az, akit önök nem zártak börtönbe, azokat mi zártuk börtönbe. Tehát a pedofil bűncselekményt elkövető gyermekotthon-igazgatót önök először kinevezték, utána 20 évig otthagyták, majd a 10'-es kormányváltást követően mi börtönbe zártuk. Ez az alaphelyzet - fejtegette. Megismételte, nem helyes, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott Kónya Endrének.  – Szeretném önöket megnyugtatni. Nálunk, a magyar kormánynál és nálam személy szerint a pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem - zárta szokatlanul rövid viszontreakcióját Orbán Viktor. 

Az Országgyűlés hétfői ülésén, a napirend elfogadása után szavaznak Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfő feladat- és hatásköreit Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A parlament kijelöli a házelnök feladatait ellátó alelnököt.

Zárószavazás lesz a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről. 16:40-től várható az új köztársasági elnök megválasztása.