Balog Zoltán;református egyház;megbocsátás;kegyelmi botrány;

Balog Zoltán: A keresztény hit lényege, hogy ami piszkos, annak nem az okát kérdezzük, hogy miért piszkos

Az újságírók kérdéseire a miniszterből lett püspök most sem akart válaszolni.

Ismét megpróbálták szóra bírni Balog Zoltán humánerőforrás-miniszterből lett református püspököt azzal kapcsolatban, miért lobbizott ki elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó Kónya Endrének, és mi alapján gondolta elmondása szerint ártatlannak. Most épp a Telex próbálkozott sikertelenül.

A püspök szombat délután Szentmártonkátán hirdetett igét egy lelkipásztor beiktatásán. Az ebből az alkalomból elmondott beszédében a megbocsátás fontosságára helyezte a hangsúlyt. Arról beszélt, hogy a református közösség életében is vannak problémák. „Az életünk nem egyszer lesz piszkos egy évben, hanem újra és újra az lesz. (…) Mit kezdjünk azzal, ha a másik ember piszkos lesz?” - tette fel a kérdést. Úgy folytatta, hogy a  „reformátusoknál a kutyából is lesz szalonna”, mert

„a keresztény hit lényege, hogy ami piszkos, annak nem az okát kérdezzük, hogy miért piszkos. Azért piszkos, hogy megtisztuljon.”

A gondolatmenettel oda lyukadt ki, hogy aki bűnös, az azért bűnös, hogy megtisztuljon, így az említett bepiszkolódás lényegében egy potenciális lehetőség a tisztulásra. Azt pedig sajnálatosnak nevezte, hogy „sokszor bűnben tartásban gondolkoznak az emberek a megbocsátás helyett”.

Arról is beszélt, hogy mindenki hibázik, Jézus tanítványai is hibáztak, de mindig van új kezdet. Végezetül arra tért ki, hogy a reformátusoknál a legmagasabb pozícióban lévők mennek elöl a sorban, így szerinte az „első ütést” is ők kapják, s nekik kell azt is megmutatni, hogyan kell megbocsátani és megbocsátást kérni.

Ami az elnöki kegyelmi botrányt illeti, Balog Zoltán kitartóan próbálja szétteríteni a felelősséget az egész református egyházra, mintha személyén keresztül a reformátusokat bírálnák.

A szertartás után a Telex megpróbálta kérdezni Balog Zoltánt, például arról, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a megbocsátás jegyében mégse távozzon zsinati elnöki posztjáról. (Tekintettel arra, hogy a református törvények alapján a zsinatnak még el kell fogadnia a lemondását, erre elviekben megvan a lehetőség. Ahogy arra is megvan a lehetőség, hogy lemondjon püspöki pozíciójáról, de erre ezidáig nem mutatott hajlandóságot.) 

A lap azt is megpróbálta megtudni, hogy a lemondása mikor válik hivatalossá. Kérdéseikre azonban a püspök csak annyit mondott, hogy egyházi rendezvény volt, nem alkalmas az időpont arra, hogy válaszoljon. Arra a felvetésre viszont, hogy más időpontban hajlandó lenne-e esetleg nyilatkozni, ismét csak elzárkózott.