református egyház;Balogh Zoltán;kegyelem;

Balog Zoltán leírta, hogy továbbra sem kételkedik a pedofil bűntársaként elítélt Kónya Endre ártatlanságában

Azt elismeri, hogy hibát követett el, de...

„Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem ártatlanságát, és ebben ma sem kételkedem” - közölte Balog Zoltán egy olyan levélben, amit vélhetően egyházkerülete lelkipásztorainak címzett.

hvg.hu megszerezte a teljes írást, ami egy hosszú panasszal indít, azt taglalva, milyen nehéz lehet most református hívőnek lenni, „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, a közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina”.

„Végzetesnek bizonyuló hibám az volt, hogy nem voltam elég körültekintő. Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el”

- magyarázta.

Arra Balog Zoltán arra nem tér ki, hogy Kónya Endrét nem csak összefüggésbe hozták egy pedofil bűncselekménnyel, hanem jogerős bírói ítélet mondja ki, hogy a bocskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóhelyetteseként megpróbálta eltussolni a főnöke, Vásárhelyi János gyermekek elleni szexuális visszaéléseit. 

A messzire visszhangzó ügyben két eljárás indult. Az első büntetőügyben Vásárhelyi Jánost 8 év fegyházra ítélték pedofília miatt, de indult egy másik büntetőügy is kényszerítésért és vesztegetésért az igazgató, illetve a tavaly elnöki kegyelemben részesített igazgatóhelyettes, Kónya Endre ellen. Ebben az igazgatót 2 év 3 hónapra, az igazgatóhelyettest pedig 3 év év 4 hónapra ítélték.

A zsinat lelkészi elnöki tisztségéről ugyan lemondó, de püspöki pozícióját megőrző Balog Zoltán szerint az egyházat akarják olyan módon meggyengíteni, hogy „elfogyjon a bátorságunk kiállni az evangéliumi igazságok mellett. Ebben az én személyem, az általam elkövetett hiba csak eszköz.” Levelét azzal zárja, hogy „védjük meg egyházunk összetartozását, egységét. Ha az evangéliumi egységért áldozatot kell hozni, hozzuk meg! Erre én magam is kész vagyok”.

A portál egyébként úgy tudja, hogy Balog Zoltán ismét puhítani kezdte püspöktársait, hogy lemondása ellenére a legközelebbi zsinaton válasszák meg őt elnöknek.