Szijjártó Péter;Törökország;Szergej Lavrov;

Alekszej Navalnij temetése napján Szijjártó Péter arról posztolt, hogy kedélyesen vihorászik az orosz külügyminiszterrel

Az Orbán-kormány többször is a világ értésére adta, hogy eszükben sincs morálisan vállalható módon megnyilvánulni Alekszej Navalnij halálának ügyében, így bizonyosan volt okuk a közös örömre.

Pénteken Törökországba utazott Orbán Viktor miniszterelnök az Antalyai Diplomáciai Fórumra (ADF), ahol mások mellett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozott. Az útra elkísérte Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is.

Az útról Szijjártó Péter természetesen megemlékezett a Facebookján is, nem is akárhogy. Egy videót tett közzé „a béke 0. feltétele: a párbeszéd” kísérőszöveggel. Ezen egyebek közt az látható, amint a tegnapi vacsora keretében kedélyesen beszélget a mellette ülő Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, nagy átéléssel figyelve moszkvai kollégájának szavait, közben pedig mosolyognak, röhögcsélnek.

Bizonyosan volt miről ilyen jókedvűen cseverészniük: tegnap temették el például Alekszej Navalnijt, a 2020-ban novicsok idegméreggel megmérgezett, majd koncepciós vádak alapján bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőt Moszkvában, aki bő két hete egy sarkvidéki börtönben rejtélyes körülmények között elhunyt. Az Orbán-kormány pedig már ebben az ügyben is határozottan biztosította hűségéről Vlagyimir Putyint, amikor is Orbán Viktor a Navalnij tiszteletére való parlamenti egyperces felállás helyett lesovinisztázta a mártír ellenzéki vezetőt. Így bizonyosan Szergej Lavrov sem csalódott, aki 2021-ben Barátságért kitüntetést adott át Szijjártó Péternek.