Oroszország;Ukrajna;háború;Orbán Viktor;Donald Tusk;csúcstalálkozó;V4;

Tapintani lehetett a feszültséget, Orbán és Tusk össze is veszett Putyin miatt a V4-csúcson

Rendkívül feszült hangulatban zajlott a V4-ek miniszterelnökeinek prágai sajtóértekezlete. Bár eleinte azt igyekeztek kiemelni, sok kérdésben értenek egyet, hamar kiütköztek a nézeteltérések. Kivált Orbán és Tusk között.

Kemény tárgyalások zajlottak a V4 miniszterelnökeinek prágai találkozóján, a sajtóértekezleten szinte tapintani lehetett a feszültséget az egyik oldalon Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel, a másik oldalon Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő részéről az ukrajnai háború megítélését illetően.

Tusk és Orbán között kisebb szóváltás is kialakult azzal kapcsolatban, háborús bűnösnek nevezhető-e az orosz elnök. Kérdésre válaszolva a lengyel miniszterelnök azt mondta, az igazság az, hogy Putyin háborús bűnös. Hozzátette, nem is kérdés, ki az agresszor. Orbán viszont azt mondta, „ami a háborús bűnösséget illeti, az a háború után dől el". A magyar kormányfő azt is mondta, Tusk rosszul értelmezte a szavait, és ez nem fair.

Az Orbán-Tusk csörte várható volt. A lengyel miniszterelnök már hétfőn úgy fogalmazott, elmondja majd a véleményét Orbánnak. A két politikus kapcsolata évek óta rendkívül feszült, Tusk korábban az Európai Tanács elnökeként is élesen bírálta a demokráciaellenes magyar intézkedéseket. Mint Tusk hétfőn a magyar miniszterelnökre utalva fogalmazott:

– A NATO-ban és az Európai Unióban nem lehet kétség az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. (...) Nincs helye kompromisszumnak, nincs kétértelműség.

A sajtótájékoztatón Orbán a szlovák közszolgálati televízió újságírójának megjegyzésén is láthatóan megsértődött, aki Magyarország elszigetelődéséről beszélt. Orbán erre azt mondta, „gyáva” az a nemzet, amelyik nem vállalja a véleményét akár annak árán, hogy egyedül marad. Fico szintén rossznéven vette az újságíró kérdését, akit gyakorlatilag rendreutasított, mondván, ne járassa le a szlovák újságírást. (Ez is jelzi, Szlovákiában a  Fico-kormánynak még nem sikerült térdre kényszerítenie a közszolgálati médiát.)

A végére már teljesen nyilvánvalóvá vált, milyen kemény viták zajlottak a színfalak mögött. Pedig eleinte még Orbán és Fico is visszafogottabb hangot ütött meg. A magyar kormányfő elismerte, hogy Ukrajna megtámadása Oroszország által a nemzetközi jog megsértése volt és Magyarország nem szeretné, hogy közös határa legyen Oroszországgal. Azt is hozzátette, Ukrajnának támogatásra van szüksége, ez azonban csak „humanitárius” természetű lehet. Ugyanakkor nem adott konkrét választ a cseh közszolgálati televízió újságírójának arra, hogy is képzelné el a békét. Fico pedig azt mondta, amikor előző nap Párizsban részt vett az Ukrajnáról szóló konferencián, nagyon hiányolta, hogy a béketárgyalásokról nem esett szó. A vendéglátó Fiala ezzel szemben kiemelte: ő teljesen másként látja a kérdést. Célzott arra, hogy a párizsi konferencián nem csak arról beszéltek, hogy támogatni kell Ukrajnát, arról is, fel kell gyorsítani a fegyverszállításokat. Hozzátette, ő nem hisz abban, hogy békés eszközökkel lehetne lezárni a háborút, a megoldás csak az lehet, hogy erőt demonstráljanak Oroszországgal szemben. Hasonlóképpen foglalt állást Tusk is.

Bár a V4 kormányfői igyekeztek rámutatni arra, hogy továbbra is fontosnak tartják a visegrádi fórumot, sokatmondó, hogy Fiala többször is utalt a véleménykülönbségekre. Mint mondta,

az együttműködés már nem ugyanaz, mint az orosz agresszió előtt volt.

Tény az is, hogy a találkozó előtt az előjelek nem is lehettek volna rosszabbak. Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn egyenesen megkérdőjelezte a visegrádi fórum értelmét, hiszen a háború megítélése rendkívül súlyos törésvonalat jelent egyfelől Csehország és Lengyelország, másfelől Magyarország és Szlovákia között.