köztársasági elnök;Sándor-palota;hivatalba lépés;Sulyok Tamás;Novák Katalin;

Fű alatt vette át hivatalát az új államfő, Sulyok Tamás

A köztársasági elnök kedden nulla órától tölti be a pozícióját. Mindenféle ceremónia nélkül lépett hivatalba.

„A megválasztott köztársasági elnök a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejártakor, a megbízatás idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba, hivatalba lépését megelőzően az Országgyűlés előtt esküt tesz” – olvasható a szikár szöveg az alaptörvényben. Sulyok Tamás, a fideszes parlamenti többség által február 26-án megválasztott államfő hasonlóképpen szikáran, mondhatni fű alatt lépett hivatalba kedden nulla órától.

Sulyok Tamásra, az Alkotmánybíróság volt elnökére azután esett a választás, hogy Novák Katalin a pedofilügyben nyújtott elnöki kegyelmi döntésbe belebukott, amiatt február 10-én lemondott államfői tisztségéről. Kedden több portál, a 444, a hvg.hu és a Telex egészen kora délutánig azt írta, hogy a köztársasági elnök hivatalos oldalán továbbra is Novák Katalin szerepelt, de ezek után a sandorpalota.hu-ra  rövidesen kitették a főoldalra Sulyok Tamás fotóját, a megválasztása utáni parlamenti beszédét, majd pedig délután négy óra után pár perccel kitették első döntését, azt, hogy ellenjegyezte a svéd NATO-tagság ratifikációjáról szóló, ugyancsak február 26-i parlamenti döntést.

A Facebook nem sokkal később világszerte tapasztalt leállásáig a Sándor-palota közösségi oldalán továbbra is csak Novák Katalin, a távozott államfő fotói, videói, bejegyzései voltak láthatók. Érdekesség, hogy az ideiglenes köztársasági elnöktől, Kövér Lászlótól átvett hivatalról kedden semmi hír nem jelent meg délután ötig, akkor is csak a Svédország NATO-csatlakozásának aláírásáról szóló egy mondatot tették közé. Az azelőtti legutolsó bejegyzés február 27-i volt, amelyben Fritz Tamás Fidesz-közeli politológus a Fidesz döntését dicsérve Sulyok Tamást nagyszerű választásnak nevezte.