oktatás;Orbán-kormány;kampány;Magyarország;kommunikáció;tanár;béremelés;

Több mint százmillió forintos kommunikációs kampányt indít az Orbán-kormány a pedagógusok „történelmi” fizetésemeléséről

Megszereztük az akciótervet. 

Több mint 100 millió forintból tervez kommunikációs kampányt indítani a kormány, amelyben többek között az uniós támogatási programban megvalósuló, általuk „történelminek” nevezett pedagógus-béremelésről tájékoztatnák a lakosságot minél szélesebb körben és minél közérthetőbben – értesült a Népszava. Lapunkhoz eljutott az a kommunikációs terv is, amelyet a béremelés egy részét biztosító uniós program feltételeit ellenőrző, többségében a kormány által delegált tagokból álló Monitoring Bizottság fogadott el múlt pénteken. A dokumentum szerint rendezvényekre 71 millió forintot, médiavásárlásra – például Facebook- és egyéb hirdetésekre – 30 millió forintot, kreatív költségekre 2 millió forintot költenének. Ezek csak az előre tervezett összegek, s úgy tudjuk, a kampányban uniós forrásokat is felhasználnának.

A kommunikációs terv szerint az „akciók” közé tartozik a hírek és más tartalmak biztosítása a központi kommunikáción keresztül weboldalakra, közösségi médiafelületekre, kampány-médiahirdetések a nyomtatott, online, elektronikus és közösségi médiában, sajtóközlemények kiadása, sajtóbeszélgetések, sajtótájékoztatók és más rendezvények szervezése, valamint a kreatív és grafikai tervezés – kiadvány, infografika, fotó, videó, animáció – is. A célcsoportok között a teljes magyar lakosságot jelölték meg, a fő célcsoport viszont a projektekben közvetve vagy közvetlenül érintettek és a szakemberek.

A tanárbéremelés ügyében egyébként már el is kezdődött a kormányzati tájékoztatás, a közelmúltban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi média felületein jelent meg két kisvideó: az egyikben több maréknyi tízforintossal szemlélteti, milyen mértékben nőtt a pedagógusok bére, a másikban ellátogatott egy budai általános iskolába, ahol a Közép-Budai Tankerületi Központ vezetőjével, Hajnissné Anda Évával, valamint az iskola egyik, látszólag nagyon boldog tanárával beszélik meg, milyen jól sikerült a béremelés (a kisfilmeben szerepel az iskola igazgatónője is, de ő csak biodíszletként mosolyog, egyszer sem szólal meg). A tanárnő egyebek mellett arról beszélt, csodálatos pillanat volt, amikor megkapták az emelt fizetésüket, és egymásnak adogatták a jó hírt, hogy „neked is megjött, neked is megjött”. A kormányszóvivő gyorsan tisztázta, hogy a banki utalások értesítő SMS-eiről van szó.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője lapunknak azt mondta, az eddigi kisvideókból is látszik, hogy a kormány egyoldalú kommunikációra készül a tanárbéremelés ügyében. Nagy Erzsébet a Monitoring Bizottság múlt pénteki ülésén is részt vett, ahol elmondása szerint ő és más civil képviselők is jelezték, hogy

a tervek alapján lényegében kormánypropagandáról van szó uniós pénzből, 

és azt kérték, hogy a lakosság tájékoztatása érdekében olyan „kommunikációs akciók” is legyenek, ahol nemcsak a kormány, illetve kormányközeli szervezetek és személyek, hanem más civilek is megszólalhatnak, valamint a médiaeseményekre se csak a kormánysajtót hívják meg. A PDSZ ügyvivője szerint ezt az Európai Bizottság képviselői is támogatták, de a többség által elfogadott kommunikációs terv (amit egyébként a civil oldal, benne a szakszervezetekkel, nem szavazott meg) csak annyival egészült ki, hogy lesznek sajtóbeszélgetések is.

– Az uniós fejlesztésért felelős intézményrendszer rendezvényei teljes körűen sajtónyilvánosak, rendszeresek a civil szervezetek bevonásával tartott konferenciák, kerekasztal-beszélgetések – közölte megkeresésünkre a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. Hozzátették, a kommunikációs terveket a monitoring bizottságok hagyják jóvá, amelyben civil szervezetek is részt vesznek. Közölték azt is, hogy a kommunikációs terv – amely hazai és uniós forrásból valósul meg – az EFOP Plusz uniós támogatási program idei felhívásaira, eredményeire vonatkozik, nem a pedagóguséletpálya-modell kommunikációjára.

– Csakhogy a szóban forgó uniós program része a pedagógus életpálya is, olyannyira, hogy az egész program 66 százalékát is meghaladja az erre a célra fordított összeg – mutatott rá a PDSZ ügyvivője. Nagy Erzsébet azt is elmondta, furcsának találja, hogy a minisztérium „rendszeres” konferenciákról, kerekasztal-beszélgetésekről írt, ő ugyanis még egy ilyenről sem hallott.

A tanárbéremelésről szóló kormányzati kommunikáció eddig is félrevezető volt, januárban például átlagosan 32,2 százalékos emelésről beszéltek, valójában azonban nem az egyes pedagógusok alapbére, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömeg növekedhetett ennyivel. A PDSZ-hez érkezett visszajelzések szerint sok pedagógus – főként a nem állami, hanem egyházi, önkormányzati vagy magánintézményekben dolgozók – bérét csak a törvényben meghatározott minimumra emelték, így előfordultak olyan esetek is, hogy valakinek csak néhány százalékkal lett magasabb a fizetése.