Orbán Viktor;Republikon Intézet;Novák Katalin;Varga Judit;kegyelmi botrány;

Republikon: A többség Orbán Viktort tartja felelősnek a kegyelmi botrányért

Úgy fest, a többség nem hiszi el mindazt, amit a miniszterelnök mond - nevezetesen, hogy nem tudott a pedofilsegítő Kónya Endre büntetéséről. 

A magyar közvélemény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek a kegyelmi ügy miatt - derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

Ennek eredményeit a Telex ismertette. A teljes népesség körében csupán minden negyedik ember vélekedik úgy, hogy a pedofil bűncselekmények eltussolásában segítő Kónya Endre elnöki kegyelme a kérvényt ténylegesen jóváhagyó Novák Katalin felelőssége. A megkérdezettek hetede osztja azt az álláspontot, hogy a zsinati elnöki posztról távozó Balog Zoltán járta ki a kegyelmet a korábbi államfőnél. Pártállástól függetlenül kevesen akadtak azok, akik Varga Juditot tartják felelősnek, holott neki lehetősége lett volna megakadályozni, hogy a volt igazgatóhelyettes kegyelmet kapjon. 

A jelek szerint a korábbi igazságügyi miniszter sokat köszönhet korábbi férjének: a kutatás készítői úgy vélik, hogy Magyar Péter megszólalásai miatt irányul kisebb figyelem a távozni kényszerülő tárcavezetőre. 

A Fidesz támogatottságán is meglátszik a kegyelmi ügy. A Republikon Intézet vezetője lapunknak adott interjújában azt mondta, hogy a kormánypártok hat százalékot veszítettek támogatottságukból a botrány kirobbanása után. Horn Gábor szinte biztos benne, hogy a miniszterelnök nem tudott a Kónya Endrének adott kegyelemről. Szerinte ha Orbán Viktor előre értesül erről az ügyről, akkor közbelép. Körmönfontabb politikai szereplőnek gondolja a kormányfőt annál, mintsem hogy elkövessen egy ilyen hibát.