Fidesz;gyermekvédelem;elnöki kegyelem;Novák Katalin;bicskei gyermekotthon;Vásárhelyi Miklós;Kónya Endre;

Kétséges, lehet-e jogi következménye annak, hogy a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatóhelyettese újra vallomásokat módosíttatott volna

A rendőrség hivatalból nyomozást indított, büntető eljárás keretében vizsgálja a felvételt.

– Ilyen körülmények közt nem követett el bűncselekményt Kónya Endre azzal, hogy ajándékkal lefizetéssel megpróbálta rávenni az egyik volt áldozatot, hogy utólag mossa tisztára a nevét – mondta lapunknak Gál András ügyvéd, a bicskei ügy áldozatainak egykori jogi képviselője az RTL vasárnap megjelent riportja kapcsán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalból nyomozást indított, büntető eljárás keretében vizsgálja a felvételt.

Mint arról már többször írtunk, Kónya Endre a bicskei gyermekotthon igazgató-helyetteseként segített a pedofil intézményvezetőnek eltussolni szexuális bűntetteket. A jogerős ítélet szerint például az egyik áldozatnak készpénzt ígért, hogy vonja vissza az igazgatóra tett terhelő vallomását. Most, hosszú évekkel a történtek után megint ezzel próbálkozott. Az RTL rejtett kamerás felvételén – mint arról már írtunk – az látható, hallható, hogy Kónya Endre felkeresi az egyik korábbi áldozatot és arra kéri, változtassa meg vallomását, mondja azt róla, hogy ártatlan. A felvétel előtt Kónya Endre már kétszer felkereste a 21 éves, saját bevallása szerint is szerfüggő fiatalembert illetve a hajléktalanszállón élő édesanyját, hogy újabb vallomásra vegye rá. Hatezer forintot és egy doboz cigarettát adott a neki és bevásárolt anyjának. A fiatalember az első két alkalommal – állítása szerint – tudatmódosítók hatása alatt videóra mondta a kért vallomást, csak harmadszorra mondott nemet, amikor Kónya Endre még egyértelműbb állásfoglalást kért tőle.

Gál András ügyvéd szerint jogilag nem sokat lehet kezdeni a felvétellel:

– Ez hamis tanúzásra való felbujtás maximum előkészületének minősülhet, ami akkor lenne büntethető, ha lenne egy olyan hatósági eljárás, amihez ő éppen hamis tartalmú tanúvallomást gyűjtött volna. 

Ez esetben már hamis tanúzásra felbujtás kísérletével lehetne vádolható és nem előkészületről beszélnénk. Viszont jelen tudásunk szerint nincs semmilyen eljárás, amiben hamisan tanúzhatott volna a fiú.

Az ügyvéd úgy véli, logikailag három dolgot lehetett volna kezdeni a videóval.

  • – Az egyik lehetőség a perújítás lenne. Egy jogerősen elbírált ügynél akkor lehet perújítást elrendelni, ha olyan új bizonyíték kerül elő, ami az eljárás során még nem merült fel, és az a vádlott felmentéséhez vezethetne. Valószínűleg ez a videó új bizonyítéknak számíthatott volna, de annak a feltételnek, hogy felmentést eredményezett volna már sokkal kevésbé. Hiszen nem egy ember tanúskodott Kónya Endre ellen, hanem sok. Így nem tudni, hogy ez így elegendő lett volna-e egy perújításhoz. 

  • A második lehetőség az, hogy Kónya Endre a felvételt nyilvánosságra akarta hozni. Feltehetően az emberek egy részét meggyőzhette volna az ártatlanságáról, és így maga az ügyészség kezdeményezhetett volna perújítást, ha a már elmondott feltételeket teljesültnek látta volna. 

  • A harmadik, talán legkevésbé valószínű verzió, hogy a saját belső körét akarta volna meggyőzni ezzel az ártatlanságáról.

A fiú a riportban arról is beszélt, hogy ötéves volt, amikor a bicskei gyermekotthonba került. Édesapja alkoholista, édesanyja pedig már terhessége alatt is intravénásan lőtte magát. 13 éves volt, amikor Vásárhelyi János zaklatni kezdte, ő ekkor kezdett drogokat használni. A volt igazgatóhelyettessel azért is találkozott, mert a fiú focistának készült, Kónya Endre pedig gyakran vitte őt edzésekre, szoros kapcsolat alakult ki köztük. Faludi Viktória pszichológus szerint nem véletlen, hogy ezt a fiút kereste fel:

– Noha nem tudhatjuk, hogy csak nála próbálkozott-e, de az biztos, hogy ez a fiú láthatóan nagyon kiszolgáltatott helyzetben van. 

Egy szerfüggőt alapvetően könnyebb befolyásolni, akkor is, ha nincs érzelmi kapcsolata azzal, aki megpróbálja rávenni valamire, de itt még kapcsolat is fennállt.

Hallgat a püspök

„Nem kérek bocsánatot azért, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek” – ezt mondta Kónya Endrére utalva Balog Zoltán református püspök, amikor lemondott a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről. Kérdéseket küldtünk Balog Zoltánnak, hogy az RTL rejtett kamerával készített felvételei után is ártatlannak tartja-e Kónya Endrét. Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.