hibák;Balog Zoltán;kérdések;menekülés;pedofil-botrány;kegyelmi botrány;

Balog Zoltán sötét erdőn át menekült a lemondását firtató tévéstáb kérdései elől

Egyelőre nem tudni, hogy a református püspök, ahogy egyházának vezetői kérték, meglépi-e az egyház javát szolgáló döntést.

A csobánkai református imaháznál csípte volna el péntek késő délután Balog Zoltán református püspököt az RTL Híradó stábja, arról faggatva, hogy a pedofilügyben nyújtott elnöki kegyelemben játszott szerepe miatt lemond-e, illetve bocsánatot kér-e a bicskei gyermekotthonban szexuális bántalmazást szenvedett áldozatoktól. A főváros közeli településen az észak-pesti egyházmegye tartott éppen lelkészi értekezletet, ahol maga Balog hirdette az igét, s amelynek végén egy sötét, sáros erdei úton menekült el a televízió stábja elől.

A Csobánkára érkező református lelkészek közül többen nem nyilatkoztak, de volt, aki úgy vélekedett, hogy Balog Zoltán már „megtette, amit meg kellett tennie, az ügyet rendezte”. A megszólaló szerint elég, hogy csak a zsinati elnöki posztjáról távozott. 

Szombaton is lett volna egy egyházi esemény a Nagyvárad téri református templomban, amit végül egy másik ferencvárosi helyszínen, a Ráday Házban tartottak meg, ahol Balog Zoltán püspöki hivatala, azaz a Dunamelléki Református Egyházkerület székháza is működik. Az egyházi találkozó nem volt nyilvános, de amint arról lapunk is beszámolt, a református elnökség minapi körlevelében azt írta a kegyelmi botrány miatti lemondás kapcsán, hogy „imádságban tusakodva” kérik Istent, hogy Balog Zoltán és megválasztói az egyház javát célzó döntést hozzanak.

Arról is írtunk, hogy Balog Zoltán minden egyházmegye lelkészi karát meglátogatja, mert nagyon szeretné velük megbeszélni, a kegyelmi ügyben betöltött szerepét, amit maga csak politikai és nem erkölcsi hibának tart.