egészségügy;Pintér Sándor;gyógyszerek;Belügyminisztérium;

Megjelent Pintér Sándor rendelete a stratégiai gyógyszerlistáról

A dokumentum mellékletében 312 olyan stratégiai gyógyszerhatóanyagot sorolnak fel, amelyek szükségesek a magyarországi betegellátás biztonságos fenntartásához.

Megjelent a Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a stratégiai gyógyszerlistáról. Annak mellékletében 312 olyan stratégiai gyógyszerhatóanyagot sorolnak fel, amelyek szükségesek a magyarországi betegellátás biztonságos fenntartásához – vette észre a 24.hu.

Pintér Sándor döntése értelmében a stratégiai gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó termékekből

a nagykereskedőknek folyamatosan rendelkezniük kell a megelőző 12 hónapban értékesített mennyiség 1/12 részét elérő készlettel.

A rendelet alapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK) a honlapján kell majd közzétennie a hatóanyaghoz tartozó, magyarországi forgalomban lévő gyógyszereket. „SH” jelzéssel kell jelölni a Magyarországon előállított gyógyszereket, „S” jelzéssel a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit.

A hétfőn megjelent rendelet

a kihirdetését követő 60. napon lép hatályba, az NNGYK közleményének pedig a rendelet hatálybalépését követő hónap első napján kell megjelennie.

Lapunk tavaly decemberben számolt be arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint az elmúlt években addig 1584 termék került fel a gyógyszerek hiánylistájára, ezek közül akkor sem volt beszerezhető 183 készítmény, többségük (169) vényköteles, ezek esetében volt helyettesítő készítmény vagy más kiszerelésű változat. 41 gyógyszer viszont olyan volt, amit csak hatósági engedéllyel, egyedi importtal lehet beszerezni.