önkormányzati választások;XII. kerület;Magyar Kétfarkú Kutya Párt;Szentpéteri Nagy Richard;MKKP;Kovács Gergely;

Egy lépésre van a Kutyapárt attól, hogy komoly legyen

Kovács Gergely - megerősített társelnök - szerint vita alakult ki arról, hogy az előválasztáson való részvétel már túlzott elköteleződés a többi ellenzéki párt felé, vagy az „még belefér”.

– A Kutyapárt egy lépésre van attól, hogy komoly legyen, és ezt a tagság is tudja, mint ahogy azt is, hogy a párt arca, a „mindig vicces” Kovács Gergő elengedhetetlen a sikerhez – mondta lapunknak Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál (MKKP) az utóbbi napokban lezajlott fordulatok után.

A bomba a hét végén robbant, amikor előbb azt jelentették be, hogy – mivel a tagság nem támogatta a XII. kerületi előválasztáson való részvételt – a Kutyapárt teljesen kiszáll a hegyvidéki versenyből, sem képviselő- sem polgármesterjelöltet nem indítanak. Nem sokkal később a párt két társelnöke, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna lemondtak a párt vezetéséről. A fordulatot azonban egy újabb fordulat követte: az MKKP hétfőn estére összehívott rendkívüli taggyűlése elsöprő többséggel megerősítette társelnöki pozíciójában Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsannát, illetve arról is döntöttek, részt vesznek a XII. kerületi előválasztáson.

Kovács Gergely a 444-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: nem tudja, komolyan gondolta-e a lemondását, érzelmi alapon hozott döntést. A megerősített társelnök szerint vita alakult ki arról, hogy az előválasztáson való részvétel már túlzott elköteleződés a többi ellenzéki párt felé, vagy az „még belefér”.

– A Kutyapárt a történtekkel bizonyos szempontból elvesztett az ártatlanságát, amennyiben eddig azt a képet sugallta, hogy – ellentétben más pártokkal – nincs acsarkodás, legalábbis a nyilvánosság előtt. 

Szentpéteri Nagy Richard szerint a hatalom közelében viszont nem lehet ártatlannak maradni, és most a párt közel kerülhet a (helyi) hatalomhoz, mert jelentős esélye van a XII. kerület vezetésére. „Ez a hatalom nem egy viccpártnak való”, az elemző szerint így lesz az MKKP-ból komoly párt, a kis pártból közepes és az összes párttal szemben állóból kompromisszumokat kötő. Ez az átalakulás és az ezzel járó konfliktusok teljesen természetesek egy fejlődő párt esetében, ezzel szerinte nem vesztették el a hamvasságukat, de a teljes ártatlanságot nem lehet megőrizni.

– Ráadásul a Hegyvidéken olyan ajánlatot kaptak a többi ellenzéki párttól, amit „butaság lett volna kihagyni” (a győztes polgármester-jelölt pártja 12-ből 8 körzetben indíthatott volna képviselő-jelöltet).

Így még ha hülyeségnek is tartják általában az előválasztást, helyben racionális érvek szólnak a Kutyapárt részvétele mellett – mondta az elemző. Nagy Dávid pártigazgató lapunknak még hétfőn arról beszélt, a feszültséget az okozza a pártban, hogy míg a funkcióikban szeretnének megmaradni civil szervezetnek, közben „a politikai döntéseknek politikai döntéseknek kell lenniük, ebben nem lehet keveredés”.