Budapest;Népszava;Csengery Antal-díj;2024;

2024-03-14 10:34:00

Csengery-díjat kapott az idén már 151 éves Népszava szerkesztősége

A Népszava az akar maradni, ami a küldetése: újság.

A fővárost érintő hírekkel kapcsolatos magas színvonalú, hiteles és gyors tájékoztatásért március 14-én ismét átadták a Csengery-díjat. Bár az elismerést évről évre egyes újságírók kapják a kiemelkedő tevékenységükért, idén a díjazottak között egy teljes szerkesztőség, a legnagyobb múltú és ma is működő Népszava is szerepel.

A Fővárosi Közgyűlés minden évben azoknak a szakembereknek ítéli oda a Csengery-díjat, akik magas színvonalon művelik az újságírás mesterségét. Olyan személyeknek, akik huzamos időn át kiemelkedő tevékenységükkel a fővárost és a fővárosi önkormányzat működését érintő hírekről, információkról magas színvonalú, hiteles, pontos, tárgyilagos és gyors tájékoztatást adtak az írott és elektronikus sajtón keresztül.

Ezúttal a díjazottak közt nem „csak" személyek, de egy egész szerkesztőség is szerepel.

A Népszava egyidős a fővárossal, a szerkesztőség tavaly ünnepelte 150 éves fennállását, amely egyedülálló a magyar sajtó történetében. Az elismeréssel kapcsolatban Németh Péter elmondta: „Úgy gondoljuk, és talán nem nagyképűen, hogy ez a gárda megérdemli az elismerést, a tavaly ugyancsak 150 éves Budapest elismerését. Köszönjük az egész szerkesztőség nevében; fontos számunkra a Csengery-díj és az is, hogy itt nem várják tőlünk azt, amit más szinteken elvárnak. Mert a Népszava az akar maradni, ami a küldetése: újság." A díjat – a szerkesztőség nevében - Horváth Gábor főszerkesztő-helyettes és Szalai Anna főmunkatárs, a Népszava fővárosi tudósítója vette át.

Lapunk mellett még két szakembernek, Erős Antóniának, az RTL híradójának műsorvezetőjének, valamint Szerényi Gábor újságírónak és grafikusművésznek is Csengery-díjat adományozott a Fővárosi Közgyűlés.

A díj névadója, Csengery Antal az 1848-as forradalom és szabadságharc alatt volt a főszerkesztője a Pesti Hírlapnak, később pedig a kiegyezésnek és a Magyar Tudományos Akadémiának is fontos szereplője.