Balog Zoltán;kegyelmi botrány;

Újabb tisztségéről mondott le Balog Zoltán

Megerősítették lapunk információját: a dunamelléki református püspök leköszönt a Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról.

Balog Zoltán református püspök, az egyház zsinatának lelkészi elnöke, az emberi erőforrások volt minisztere múlt hónapban nyilvánosan is elismerte, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadójaként kegyelemre javasolta a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endrét. A részleteket mellőző indoklása szerint (a jogerős bírósági döntés ellenére) ártatlannak gondolta a gyermekotthon igazgatóhelyettesét. Utólag politikai hibának minősítette lépését. A református egyházat is megrázó botrány hatására Balog Zoltán megvált a zsinati elnöki tisztségtől, püspöki pozícióját azonban megtartotta.

A Parókia református portál beszámolója szerint Balog Zoltán a közelmúltban a dunamelléki lelkipásztorok és főgondnokok találkozóján, a budapesti Ráday Házban arról beszélt, hogy közéleti szerepvállalásai kapcsán már meghozta a maga döntését, és lemondott minden közéleti testületi tagságról. Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy – mint arról a minap a Népszava beszámolt – továbbra is ő a kuratóriumi elnöke a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítványnak. A belvárosi ellenzéki képviselők a távozását követelik.

Lapunk értesülése szerint ugyanakkor Balog Zoltán valóban lemondott a Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról. 

Információnkat megerősítette Peller Mariann, az alapítvány alapító-alelnöke.

A Kis Virtuózok Alapítvány – bemutatkozása alapján – a közösségi, kulturális komolyzenei hagyományok értékeinek ápolására, művelődésre és a nehéz sorsú, kiemelkedő zenei tehetségek segítésére szerveződő közösség. Célja a komolyzene népszerűsítése, a zenei oktatásban résztvevő tanulók, művészeti kezdeményezések hosszú távú támogatása.

Peller Mariann arra nem tért ki, hogy Balog Zoltán milyen formában és milyen indoklással köszönt le az alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról. Annyi viszont kiderült tájékoztatásából, hogy mindez február 17-én történt, tehát másnap, miután lemondott a zsinati elnöki tisztségéről.

A hét elején kérdéseket küldtünk Balog Zoltánnak, egyebek között azt szerettük volna megtudni, hogy mely civil szervezetekben, alapítványokban viselt tisztségétől vált meg. A református püspök eddig nem reagált megkeresésünkre.