Kína;autóipar;vérfürdő;Donald Trump;amerikai elnökválasztás;

Donald Trump: Ha nem győzök, vérfürdő lesz

Az autóipar kapcsán beszélt Kínával való gazdasági háborúról.

Donald Trump volt amerikai elnök szombaton kijelentette, hogy amennyiben novemberben nem választják újra, „vérfürdő” lesz az Egyesült Államokban - írja az NBC News.

A de facto republikánus elnökjelölt egy ohiói nagygyűlésen beszélt erről, amikor is azt fejtegette, hogy egyre fokozódó kereskedelmi háború dúl Kínával az autógyártással összefüggésben. A volt elnök ezzel a lendülettel üzent is Hszi Csin-ping kínai elnöknek, és közölte vele, hogy bár barátok, a Mexikóban építendő autógyáraiból nem fogja tudni eladni a kínai autókat az Egyesült Államokban, mert újraválasztása esetén 100 százalékos vámot fog kivetni rájuk.

„Namármost, ha nem választanak meg, ez egy vérfürdő lesz az ország számára. Ez a legkevesebb. De nem fogják tudni eladni azokat az autókat”

- jelentette ki.

Később azt is kifejtette, hogy ha nem nyeri meg a novemberi elnökválasztást, akkor nem biztos benne, hogy valaha is lesznek még választások az Egyesült Államokban.

Az NBC News kíváncsi volt Trump kijelentésének értelmezésére, mire Karoline Leavitt, a volt elnök kampányszóvivője úgy reagált: „Joe Biden politikája gazdasági vérfürdőt teremt az autóipar és az autómunkások számára”.

James Singer, Joe Biden kampányszóvivője közleményt adott ki Donald Trump kijelentései nyomán, amelyben úgy fogalmazott: „Ez Donald Trump: egy vesztes, akit több mint 7 millió szavazattal vertek meg, majd ahelyett, hogy a szélesebb közönséghez szólna, még még keményebben elkezd politikai erőszakkal fenyegetni” - jelentette ki, hozzátéve, Donald Trump újabb január 6-át akar (a Capitolium 2021. évi, több halálos áldozatot követelő ostromának napja - a szerk.), de szerinte az emberek továbbra is elutasítják az erőszak és a bosszú iránti vágyát, ezért novemberben ismét vereséget fog szenvedni.

Donald Trump egyébként a beszédében „túsznak” és „hihetetlen hazafiaknak” nevezte azokat, akiket a Capitolium ostromában játszott szerepük miatt tartanak börtönben. 

Az eseményen Donald Trump azt is elmondta, hogy egyes okmányokkal nem rendelkező bevándorlók „nem emberek”, bár hozzátette, hogy „nem mondhatja ezt, mert a radikális baloldal szerint szörnyű dolog ezt kimondani”. A bukott elnök továbbá a katolikusoknak is kiadta az ukázt, mondván, ne szavazzanak a katolikus Joe Bidenre, mert „bármely katolikus, aki erre a zsibbadt koponyára szavaz, az őrült”.