Budapest;Vitézy Dávid;főpolgármester-jelölt;

Itt a bejelentés, Vitézy Dávid elindul a főpolgármester-választáson

Öt fő problémát vázolt fel, amelyeket meg szeretne oldani.

Döntöttem: indulok a főpolgármester-választáson - jelentette be Vitézy Dávid a Facebookra feltöltött videóbejegyzésében.

A leendő főpolgármester-jelölt a videóban úgy fogalmazott, Budapest az otthonunk: Magyarország fővárosa és a világ legszebb városa, azonban a mindennapokban nem a képeslapokban ismert belvárosban élünk. Vitézy Dávid öt nagy problémát vázolt fel, ezek a következők:

  • Nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet.

  • Nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt sok a dugó és rossz a levegő.

  • Az egészségügyi ellátás színvonala egyre csak romlik, elavultak és lerobbantak a kórházak, rengeteget kell várakozni és teljes osztályok zárnak be személyzet híján.

  • A közterek nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétáló utca.

  • A körúton túli Budapestet magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turista belvárosba jut.

A problémák okát Vitézy Dávid abban látja, hogy a várospolitikát átszőtte a pártpolitika, a két politikai oldal háborúja minden ügyre rányomja a bélyegét. Egyfelől a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket és elvonja a forrásokat, másfelől azonban a jelenlegi városvezetés áldozatszerepben tetszeleg és még akkor is tétovázik, amikor minden lehetőség meglenne határozottan fellépni. Egymásra mutogatás, konkrétumok nélküli ígérgetés és üres lájkbajnokság zajlik - értékelt a főpolgármester-jelölt.

A problémák megoldását Vitézy szerint nem várhatjuk azoktól, akik okozták azt, ezért pártpolitikai csaták helyett végre valódi városfejlesztésre van szükség - közölte.

A videóban Vitézy Dávid hangsúlyozza, Budapesten született, Budapesten nőtt fel, húsz éve Budapest fejlesztésén dolgozik. Civil közlekedési aktivistaként kezdte, alapítójaként vezette a BKK-t, majd a Budapesti Fejlesztési Központot és jelenleg is városfejlesztési szakemberként dolgozik.

Eddigi eredményeiként megemlítette, hogy a BKK létrehozásával számos sikert elértek: megújították a közösségi közlekedést, rengeteg járművet lecseréltek, megcsinálták a budai fonódó villamoshálózatot, felújították a legforgalmasabb pesti villamosvonalakat és üzembe helyezték a 4-es metrót.

„De bőven van még feladat. Kész terveink vannak a város további fejlesztésére, új parkokra és közterekre, a hévek és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén megfizethető lakások építésére. Itt az ideje, hogy ezeket valóra váltsuk”

- vázolta fel programját.

Pártpolitikai csaták, üres ígéretek és egymásra mutogatás helyett Budapest valódi fejlesztésére van szükség - erősítette meg bejelentkezése végén Vitézy Dávid, hozzátéve, ezért indul el a főpolgármester-választáson.