antiszemitizmus;vagyon;apa;Sulyok Tamás;

Egyre kínosabb részletekre derül fény Sulyok Tamás köztársasági elnök apjának a múltjából

Sulyok László 1944-ben a Magyar Nemzeti Szocialista Párt nevében többedmagával értékes ingatlant és berendezési tárgyakat igényelt az elhurcolt zsidók vagyonából. 

Sulyok Tamás köztársasági elnök apja, Sulyok László 1944-ben a Magyar Nemzeti Szocialista Párt nevében többedmagával értékes ingatlant és berendezési tárgyakat igényelt az elhurcolt zsidók vagyonából a szervezet számára Székesfehérváron. A polgármester az igényeket jogosnak ítélte és teljesítette – hívta fel a figyelmet a Hócipő. A szatirikus kéthetilap online kiadása minderről Gergely Anna székesfehérvári történész kutatásai nyomán közölt dokumentumokat.

Az említett párt társelnöke az a Baky László volt, aki Endre Lászlóval a legfőbb felelőse 437 ezer magyar haláltáborokba hurcolásáért – emlékeztetett a Hócipő. Sulyok László ennek a pártnak volt a megyevezetője.

A tisztségébe nemrég beiktatott államfő – mint kiderült, „családi legendáriumra” hagyatkozva – korábban azt mondta apjáról: a Népbíróság távollétében halálra ítélte, mert válóperes ügyvédként elvállalta egy asszony ügyét, akinek férje később városi párttitkár lett. Ezért tíz évig papírok nélkül bujkált az országban. Karsai László történész derítette ki, hogy Sulyok Tamás nyilatkozata nem felel meg a valóságnak.

Sulyok László egy kamarai névjegyzékből törölt, haláltáborban meggyilkolt zsidó ügyvéd, Lőwy Endre helyét vette át irodagondnokként 1944-ben. A korszakot jól ismerő Karsai László és Gergely Anna egybehangzóan állította, hogy az ilyen praxist annak idején igényelni kellett.

A Mandinernek adott interjújában a köztársasági elnök nem kívánt beszélni a „szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita” emberként jellemzett apja múltjának sötét fejezeteiről. Elzárkózását azzal indokolta, hogy nem szeretné „értelmetlen vitákkal megterhelni a közéletet”.

A Hócipő hangsúlyozta: 35 év alatt legalább tízezer cikk jelent meg a lapban, de „nem emlékszünk olyanra, amely bárkit elmarasztalt volna a felmenői miatt”. Kivéve azt a pár esetet, amikor az illető a valósággal még csak beszélő viszonyban sem álló dolgokat állított róluk.

Kértük Sulyok Tamást, hogy reagáljon a most közölt dokumentumokra. Az államfő hivatalából még nem érkezett válasz.