ügyészség;meghallgatás;Diákhitel Központ;Magyar Péter;Schadl-Völner-ügy;

Újságírók, testőrök és rajongók gyűrűjében érkezett meg Magyar Péter az ügyészségre

Fél Magyarország arra kíváncsi, hogy Varga Judit volt férje mivel áll elő.

Tapssal és „Légy erős!”, „Nem félünk!” rigmussal fogadta mintegy száz szimpátiatüntető szerdán Budapesten Magyar Pétert, aki ígéretéhez és a vádhatósági idézéshez híven reggel 10 órakor megjelent a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületénél.

A NER-ből Novák Katalin és Varga Judit lemondása napján kiszálló jogászt barátnője és két ügyvédje – az egyikük Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter – kísérte el, testőrök is voltak vele, de a bejárathoz már nem követték. Túlzás nélkül lehet állítani, hogy az újságírók mellett nem pusztán szimpatizánsok, hanem egyenesen rajongók várták Varga Judit volt férjét. Az ügyészségre való belépés előtt a láthatóan feszült Magyar Péter rövid nyilatkozatot tett. Ebben elmondta: az ügyészek nem mondták meg neki, hogy milyen ügyben kívánják őt meghallgatni. Magyar Péter a „reményét fejezte ki”, hogy a Polt -féle „fideszes ügyészség” abban az ügyben kívánja meghallgatni ami az egész országot érdekli, amelyben már több konkrétumot mondott.. Hangsúlyozta, egyelőre nem tudja, pontosan milyen ügyben akarja meghallgatni a vádhatóság, annyi világos, hogy egy korrupciós ügyről van szó.

Elképzelhető, hogy Magyar Pétert – aki március 15-én Budapesten tartott egy több tízezer fős zászlóbontó politikai nagygyűlést – a korábban általa vezetett Diákhitel Központ kommunikációs pályázatainak túlárazott ajánlatai miatt idézték be tanúkénti meghallgatásra, de egy szerda reggeli Facebook-posztban jelezte, hogy a Schadl-Völner ügyben is nyilatkozatot tenne, mondván, bizonyítékai vannak, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt egykori elnöke mögött Rogán Antal kabinetminiszter áll. Azt állítja, az Orbán-kormány fél évvel botrány kirobbanása előtt már tudott az egész ügyről, sőt, arról is, hogy Völner Pál, a botrányba később belebukott igazságügyi államtitkár megfigyelés alatt áll.

Magyar Péter azt ígérte, hogy amint kijön az ügyészségről és konzultált az ügyvédeivel válaszolni fog a sajtó kérdéseire is, kivétel, ha az ügyészség bizonyos információkat titkosít, úgy azokat nem tudja elmondani.

A szimpátiatüntetők közül voltak, akik zászlóval, transzparenssel érkeztek. A hívei közül többen elmondták, ők sem fideszesnek, sem ellenzékinek nem érzik magukat, Magyar Péterben most azért bíznak, mivel azt remélik tőle, hogy ő egy olyan figura, aki képes az mindkét politikai táborhoz szólni. Többen is elmondták, hogy Magyarországon a félelem légköre uralkodik. Akadt olyan tüntető is, aki tudósítónkról azt feltételezte, hogy „tégla” mivel „mindenkihez odamegyünk kérdezősködni.”

Két napja kiszivárgott egy Magyar Péter szerint meghamisított rendőrségi jelentés is arról, hogy a férfi állítólag agresszíven lépett fel a volt feleségével, Varga Judit akkori igazságügyi miniszterrel szemben egy családi veszekedés alkalmával 2020-ban. Az ügy miatt Magyar Péter a hvg.hu-val is konfliktusba került, szerinte legalábbis a bűncselekmény útján kiszivárogtatott dokumentumot nem kellő forráskritikával kezelték. Magyar Péter annak ellenére állítja ezt, hogy az újságíró, Dezső András minden érintettet megkeresett az ügyben. 

Ami a Diákhitel Központot illeti, Magyar Péter, Varga Judit volt igazságügyi miniszter és fideszes parlamenti képviselő volt férje a NER-rel való szakítás egyik epizódjaként adott egy messzire visszhangzó interjút a Partizánnak. Ebben a többi között kitért arra is, hogy azért távozott a Diákhitel Központ Zrt. éléről, mert szóvá tette, hogy a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek – a Lounge Design, illetve a New Land Media – rossz minőségű munkát végeztek, ráadásul „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban” számláztak. – Több körben megtagadtam a megrendelések aláírását, kifizetéseket, és akkor jelezték, hogy ezt nem kéne – mesélte Magyar Péter. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozást indított.