Ókovács Szilveszter;Magyar Állami Operaház; Bárány Balázs Péter;Hunyadi László;

Nem sikerült megállapodni, zenekar, táncosok és kórus nélkül adták elő a Hunyadi Lászlót az Operában

Teljes a sztrájk, nem sikerült megállapodni a Magyar Állami Operaház dolgozóinak. A szerda esti Hunyadi László című előadásban sem kórus, sem táncosok, sem zenekar nem lépett fel.  

Zenekar, táncosok és kórus nélkül, a kórusrészek átugrásával zajlott szerda este Erkel: Hunyadi László című művének előadása a Magyar Állami Operaházban, ahol kedd óta sztrájkolnak a munkatársak – erősítette meg a Népszava hírét korábban Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke.

Úgy tudjuk, a kórus és a táncosok nélkülözéséről az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter döntött. A szakszervezeti vezető igazolta lapunk információját, miszerint hiába szerette volna a főigazgató az irodistákat rávenni, sem ők, sem a díszletmunkások nem bontották le éjszaka a kedd esti Don Giovanni díszletét, délelőtt a Parsifal-t próbája a színpadi „erdőben” zajlott. Ez magyarázatot ad arra is, miért nem szerepeltek a táncosok Hunyadi előadásában, nehéz ugyanis elképzelni a palotás tánclépéseit a vasfüggöny előtt.

„Már az is lehetséges, hogy Erkel zeneműveket is megváltoztatunk, hogyha a munkáltatónak így jó” 

– utalt a meglepő változatra a Népszavának egy, a neve elhallgatását kérő operaházi dolgozó. Megkerestük az Erkel Ferenc Társaságot, mit gondolnak a kórus nélkül előadott Hunyadiról. A nemzeti zeneszerzőnk emlékének ápolását, életművének népszerűsítését célul kitűzött társaság elnöke, Somogyváry Ákos így reagált: "Nehezen tudom elképzelni." 

A sztrájk nem csupán, nem is elsősorban a béremelésért zajlik. Mint a lapunknak név nélkül nyilatkozó munkatárs elmondta:

a munkakörülmények, a gyakran 12-14 órás munkaidő és a kollektív szerződés hiánya épp annyira felháborítja a dolgozókat, mint az inflációt finoman sem követő munkabér. 

Előfordul, hogy egy nap négyszer játszanak a zenészek – több tantermi előadás, Eiffel Műhelyház, Operaház – és miután ez rendszeres, a művészi színvonal érdekében elengedhetetlen gyakorlásra például egyáltalán nem jut idejük. Nem beszélve a regenerálódásról.

„Megoldásként két dolgot tudok elképzelni: a nagy botrány annyira kellemetlen a fenntartónak, hogy beáldozza Ókovács Szilvesztert, gondoljunk csak Novák Katalinra és Varga Juditra. Vagy csak azért is az történik, amit a hatalom akar és jön a csoportos létszámleépítés” – mondta lapunknak a következményektől tartó, de a közös ellenállás erejében reménykedő operaházi dolgozó. A kedden kezdődő sztrájkhoz szerettek volna csatlakozni kifejezendő szolidaritásukat olyan muzsikusok is, akik nem voltak szolgálatban, de a Népszava információi szerint őket nem engedték be az épületbe.

Csütörtökön a Mayerling című balettre lehetnek a megszokottnál is kíváncsibbak a nézők. 

Feltettük kérdéseinket a Magyar Állami Operaháznak

Íme a válaszaik:

Kapnak kárpótlást azok a nézők, akik nem tartják teljes élménynek a kórus nélküli előadást?

Természetesen. Kedden este is felajánlottuk a mintegy 20 milliós bevétel visszatérítését, de mindössze 6 vendég hagyta el a nézőteret, a többi 1.000 jegyvásárlónk élvezte a különben remek előadást. Ráadásul fényképezni is szabad volt, kivételesen.

Igaz, hogy nem engedtek be kedden olyan munkatársakat, zenészeket az épületbe, akik nem voltak szolgálatban, de szolidaritásukat szerették volna kifejezni?

Több olyan kollégával találkoztam az épületben, aki nem volt beosztva estére, tehát ez nem igaz. Az viszont a házirend része, hogy a színpadon és az árokban üzembiztonsági okból csak az tartózkodhat, akinek ott dolga van. Műtőben sem flangálhat bárki, a színház is veszélyes üzem, mint tudjuk.

Igaz, hogy vannak zenészek, akik egy nap 3-4 szolgálatot is ellátnak, azaz 12-14 órát dolgoznak?

Teljes képtelenség, ne higgyék el. Hergelik önöket.