Magyarország;temetés;cigányság;gyász;Országos Roma Önkormányzat;

Ünnepélyesen eltemették az Országos Roma Önkormányzatot

Az elmúlt időszakban csak falakba ütközünk, tisztességes eljárások helyett szánalmas és ostoba kifogásokat kaptunk – mondta az szervezet jelképes temetésén Lakatos Oszkár elnökhelyettes, aki a kormányfőt is felelőssé teszi a kialakult helyzetért. A közeljövőben Alkotmánybírósághoz fordul, „roma népgyűlést” akar összehívni.

„Tisztelt gyászoló közösség” – kezdte beszédét Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó elnökhelyettese a Duna-parti cipők emlékművénél tartott szombati búcsúztatáson. Magyarország alaptörvénye – folytatta – kinyilvánította, hogy a cigányságot államalkotó tényezőnek tekintik, megvédik nyelvét és kultúráját. Harminc évvel az első kisebbségi önkormányzati választás után azonban „itt állunk e jelképes sírhalom előtt, és temetünk. Temetjük a magyarországi cigányság alaptörvényben rögzített jogait, és ezzel együtt temetjük el a magyarországi érdekképviselet legfőbb közjogi testületét, az Országos Roma Önkormányzatot” – mondta.

Ahogyan azt a Népszava hírül adta, jogerős döntés született az egyik eljárásban, amit a Belügyminisztérium indított az ORÖ ellen. Az országos önkormányzatnak 527 millió forintot és annak járulékait, becsülhetően mintegy 800 millió forintot kell visszafizetnie. Lapunknak nyilatkozva Lakatos Oszkár „koncepciós eljárásban hozott politikai döntésnek” minősítette az ítéletet. Ezzel végképp ellehetetlenült a roma testület működése, amely már eddig is tetszhalott állapotban volt. Az ORÖ harmadik negyedéve nem kap állami támogatást, pénze nincs, a tartozásai egyre nőnek.

Súlyos válság van hazánkban, demokratikus jogrendszerűnk egyre mélyebb gödörbe kerül. Nehéz idők jönnek mindannyiunkra – jelentette ki Lakatos Oszkár a rendezvényen. A romák felzárkóztatására kapott uniós pénzeket és az össznemzeti vagyont elherdálták, nem a cigányság felemelkedésére fordították. Mindennek ellenére a cigányságot bűnbakként és tolvajként állítják be, pedig az igazi tolvajok szerinte azok, akik a nemzeti vagyont saját javukra és céljukra használják.

A magyar kormány kápókat küldött a cigányság nyakára – állította. Idézte azt a titokban rögzített hangfelvételt, amelyet lapunk 2022 elején ismertetett. Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos ezen Lakatos értelmezésében arról beszélt, hogy azok, akik a „körön belül vannak”, bármit megtehetnek, a körön kívül lévőkért viszont „semmit se tehetünk”.

Lakatos Oszkár megnevezte azokat, akiket felelősnek tart azért, hogy a magyarországi cigányság érdekképviselet nélkül maradt! Orbán Viktor miniszterelnök és Sztojka Attila mellett többek között Balog Zoltán volt humánerőforrás-minisztert is megemlítette.

Az ORÖ megsemmisítésével a cigány politikai érdekképviselet megszűnt létezni. Leépítették és szétverték, hamis vádakkal, koncepciós eljárásokkal megbénították 

– fogalmazott Lakatos Oszkár. A szimbolikus gyászszertartás végén kulcsot és láncot vett elő. Közlése szerint „a kulcs a szabadságunk jelképe volt, a lánc pedig a politikai és kulturális elnyomás szimbóluma”. A kulcsot és a láncot – a rajta lévő fekete és nemzeti színű szalaggal együtt – a Dunába dobta.

Az eseményen mindössze 20-30 ember vett részt, azon az ORÖ képviselői közül is csak néhányan jelentek meg. Lakatos Oszkár ezt kérdésünkre azzal magyarázta, hogy a testület tagjainak nincs pénze útiköltségre. Elmondta, hogy a közeljövőben Alkotmánybírósághoz fordul, „roma népgyűlés” összehívását is tervezi.