tartozás;jogerős ítélet;Országos Roma Önkormányzat;Fővárosi Törvényszék;másodfokú ítélet;

Jogerősen pert veszített az ORÖ, mintegy 800 millió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék

Lakatos Oszkár „koncepciós eljárásban hozott politikai döntésnek” minősítette az ítéletet, amelynek célja az Országos Roma Önkormányzat „teljes bedöntése”.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon 527 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte azt az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), amelynek csak tartozása van, pénze nincs.

Ha eddig kilátástalan volt az ORÖ anyagi helyzete, akkor most még inkább azzá vált. A Belügyminisztérium több eljárást is indított az ORÖ ellen, ezek egyikében jogerős döntés született: a pert a belügyi tárca nyerte. A Fővárosi Törvényszék helyben hagyta az első fokon hozott döntést. A lapunkhoz eljutott ítélet szerint

az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a 2016-ban állami támogatásként kapott 527 millió forintot és annak járulékait. Összesen mintegy 800 millió forintról van szó.

A Belügyminisztérium és a bíróság szerint az ORÖ nem tett eleget elszámolási kötelezettségének, a roma önkormányzat ezzel szemben továbbra is azt állítja, hogy eleget tett – foglalta össze lapunknak az ítélet hosszú és szövevényes indoklásának lényeget Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese.

Lakatos Oszkár „koncepciós eljárásban hozott politikai döntésnek” minősítette az ítéletet, amelynek célja az ORÖ „teljes bedöntése”.

Többször írtunk arról, hogy elszámolási viták miatt az országos önkormányzat harmadik negyedéve nem részesül állami támogatásban. Az ORÖ számláján nincs pénz, a tartozások viszont egyre csak gyűlnek. A hivatal munkatársai – mármint azok, akik még nem dobták be a törölközőt – régóta nem kapnak fizetést, ahogyan az ORÖ képviselői sem tiszteletdíjat. Lakatos Oszkár szerint a Belügyminisztérium olyan, az előző ciklushoz és Farkas Flóriánhoz kötődő pénzeket követel, amelyeket az ORÖ utólag részletekben már törlesztett. A belügyi tárca jogelődje, az Emberi Erőforrások Minisztériuma igazolta, hogy az ORÖ teljesítette visszafizetési kötelezettségét – hangsúlyozta.

A bírósági ítéleten azonban ez nem változtat. Az ORÖ arra készül, hogy a Kúriától kér jogorvoslatot. Ahhoz, hogy ezt egyáltalán megtehesse, a Kúria előzetes engedélyére lenne szükség.

Ha ez sem jár eredménnyel, akkor az országos önkormányzat Alkotmánybírósághoz, vagy akár nemzetközi bírósághoz fordul 

– nyilatkozta Lakatos Oszkár. Ha valamelyik eljárás (ki tudja, mikor) eredményre vezetne is, a jelenleg bénult állapotban lévő ORÖ ettől még nem válna működőképessé. Lakatos Oszkár megismételte, amit a roma testület legutóbbi közgyűlése után mondott a Népszavának: „Vége van az ORÖ-nek”.